Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reis u Foči: I crkve i džamije su naši spomenici kulture

BiH

reis u foci (2)

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović posjetio je danas Foču gdje je obišao Aladža i Carevu džamiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je kako je zadovoljan što je Careva džamija izgrađena te što su radovi na Aladža džamiji nastavljeni nakon zimske pauze. On je pred Aladžom simbolično postavio prsten za jedan od stubova koji će nositi krov.

reis u foci (1)

“Došli smo iz Sarajeva da obiđemo Aladža džamiju i Carevu džamiju ovdje u Foči, zadovoljni smo ovim što vidimo. Muftija nas je malo upoznao s radovima. Mi se nadamo da bi ona, ako Bog da, mogla biti završena iduće godine. Ove godine, 7. maja, Ferhadija će biti otvorena, ona je završena. U Čajniču džamija treba da se radi. To je sve za nas jako važno i drago mi je da to nailazi na jedan dobar prijem svih građana u BiH kada je u pitanju obnova ovih historijskih, pogotovo historijskih objekata koje smo imali i da oni ponovo zauzmu mjesto u našoj graditeljskoj kulturi BiH. Radostan sam i drago mi je da to dobro ide”, rekao je Kavazović.

Kako je istakao, BiH kao siromašna zemlja nema dovoljno sredstava za obnovu i izgradnju svih vjerskih objekata kojima je to neophodno ali kako se stvari u tom pogledu ipak odvijaju u dobom smjeru.

reis u foci (3)

“To su godine pregovaranja, nagovaranja ljudi koji imaju novce. Mi u BiH nažalost nemamo novac da obnovimo niti porušene džamije, niti porušene manastire, niti porušene katoličke objekte, ali u svakom slučaju ipak možemo kazati da obnova ovih objekata ide. To je ono što nam pruža nadu. Vidimo da se radi i pravoslavna crkva u Mostaru što je za nas jako bitno, to su sve naši spomenici kulture. Treba o njima svima voditi računa. Evo na veliku radost svih nas obnavljamo naše graditeljsko naslijeđe i to nam je drago​”, poručio je Kavazović.

Careva džamija u Foči nalazi se među svega tridesetak carskih džamija u BiH. Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini srušena je do temelja, a njen temelj za ponovnu izgradnju udaren je uoči Kurban-bajrama 2013. godine.

Aladža džamiju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. Ova džamija, sagrađena polovinom 16. stoljeća, važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.