Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Renić: Tražimo tematsku sjednicu i proglašenje epizode uzbune u Zenici

sanja_renic

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Sanja Renić zatražit će održavanje hitne tematske sjednice o problemu zagađenja vazduha.

Predsjedavajuća Renić je pozvala i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da proglasi epizodu uzbune s obzirom da je koncentracija sumpordioksida prešla granicu za proglašenje uzbune.

„Podaci iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da Zenica ima najlošiji kvalitet zraka u Federaciji. Dnevne koncentracije sumpordioksida kreću se između 380 i 530 ug/m3, što po svim propisima znači da moramo proglasiti epizodu uzbune. Ovdje, dakle, imamo zvanične podatke federalne institucije i više ne smije biti pitanje dobre volje gradskih vlasti hoće li reagovati ili ne – to se mora uraditi“, kaže Renić.

Renić je kazala da se ne smije više ponoviti da, nakon ovakvih podataka iz FHMZ-a, bilo ko iz gradske uprave Zenice izlazi u javnost s tezama da je priča o zagađenju populizam.

„Proglašenjem epizode uzbune najveći zagađivači bi morali smanjiti proizvodnju, što je njihova zakonska obaveza, nakon što dođe do ove koncentracije zagađenja. Mi ne smijemo zbog profita bilo koje kompanije da svjesno dopuštamo uništavanje zdravlja djece Zenice, penzionera, ali i svih građana – kancerogenim česticama. Također, treba nam tematska sjednica da saslušamo glas struke i udruženja kako bismo osim reaktivno, mogli da reagujemo i proaktivno“, kaže Renić.

Renić je, na kraju, pozvala građane Zenice da prate stav Kolegija i gradonačelnika o ovim inicijativama i da izvrše pritisak prema tim svojim predstavnicima da bi donijeli stav koji je u interesu građana Zenice.