Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK-a izdvojila sredstva za zapošljavanje Roma

bego_gutic_vlada_tk

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o doznačavanju sredstava JU Služba za zapošljavanje TK-a za realizaciju Programa zapošljavanja i samozapošljavanja osoba romske nacionalnosti.

– U prethodnom periodu kantonalna vlada za ovaj program je izdvajala 50.000 KM, a ove godine namijenjeno je 45.000 KM – istakla je na konferenciji za medije ministrica za rad socijanu politiku i povratak TK-a Danijela Simić.

Po njenim riječima, ovim pogramom na godišnjem nivou predviđen je iznos od 7.500 KM po osobi, tako da je planirano zapošljavanje šest osoba.

Simić je ocijenila ovaj program pozitivnim, ističući da je u toku finalizacija četvrtog Programa zapošljavanja i samozapošljavanja osoba romske nacionalnosti.

Pojasnila je da po ovom programu kantonalna vlada plaća doprinose za godnu dana, ali je poslodavac dužan zadržati tu osobu još jednu godinu nakon toga, tvrdeći da otprilike 60 posto osoba ostane raditi kod poslodavca.

Pozvala je sve zainteresovane da pruže ovim osobama šansu da se zaposle.

Nakon doznačavanja sredstava, Služba za zapošljavanje TK-a ima obavezu da raspiše javni poziv, na koji se javljaju zainteresovani poslodavci za zapošljavanje osoba romske nacionalnosti, a koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje TK-a.