Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neustavni Zakon o šumama

Republika Srpska nije provela presudu Ustavnog suda, na potezu je Tužilaštvo BiH

narodna-skupstina-republike-srpske-nsrs-aa (6)

Ustavni sud BiH: Neustavne odredbe Zakona o šumama RS automatski prestaju važiti. NSRS nije postupila po presudi Suda iz septembra 2021. godine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj prije dva dana donio je rješenje u kojem je konstatovao da Narodna skupština RS nije postupila po presudi ovog suda od 23. septembra prošle godine kojom su niz odredaba Zakona o šumama RS proglašene neustavnim, saznaje Fokus.ba.

Piše: A.DUČIĆ/FOKUS.ba

Među odredbama Zakona o šumama RS koje je Ustavni sud proglasio neustavnim jesu i one u kojima stoji da je pravo raspolaganja šumama i šumskim zemljištem „u svojini Republike“. Ustavni sud je tada konstotavo da se radi o državnoj imovini, te da takva imovina, a tu spadaju i šume, predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

U rješenju koje je Ustavni sud donio prije dva dana navodi se da će neustavno proglašene odredbe Zakona o šumama RS prestati da važe narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH. Prema ustaljenoj praksi ova odluka Ustavnog suda BiH trebala bi se objaviti naredne u roku od osam dana od donošenja, dakle naredne sedmice.

Dodatno, zbog činjenice da Republika Srpska nije provela presudu Ustavnog suda, ovo novo rješenje Ustavnog suda BiH dostavit će se Tužilaštvu BiH radi krivičnog procesuiranja odgovornih za neprovođenje presuda Ustavnog suda.

Naime, Ustavni sud je naveo da je 15. oktobra 2021. dostavio presudu NSRS od kada je počeo teči šestomjesečni rok za usklađivanje zakonskih odredbi s Ustavom BiH. On je istekao 15. aprila ove godine.

Dalje, Ustavni sud BiH navodi da NSRS nije obavijestila ovaj sud da je poduzela bilo kakve mjere s ciljem izvršenja presude. Ova sud podsjeća da je prema članu 72. Pravila Ustavnog suda konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda dužno poštovati svako fizičko i pravno lice, kao i svi organi vlasti.