Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

masovno posuđivanje

Republika Srpska se nedavno zadužila za 40 miliona KM, sada će za još 50

Banja Luka: Održan sastanak Stanivukovića i Dodika
06.06.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Gradskoj upravi odrzan je sastanak gradonacelnika Draska Stanivukovica, srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS Zeljke Cvijanovic i predsjednika Vlade RS Radovana Viskovica. Radovan Viskovic, Zeljka Cvijanovic , Milorad Dodik Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

RS se obveznicama i trezorskim zapisima na berzi ove godine već zadužila 40 miliona KM

Biće emitovano 50.000 obveznica od po 1.000 maraka sa godišnjom kamatom od 5,5 odsto.

“Rok dospijeća je pet godina, a kamata se isplaćuje jednom godišnje, po isteku svake godine od dana registracije emisije”, navodi se u odluci Vlade RS.

RS se obveznicama i trezorskim zapisima na berzi ove godine već zadužila 40 miliona KM, piše Capital.

Inače, Republika Srpska je do sada ukupno emitovala 84 emisije obveznica, od čega su 55 dugoročne, čija je ukupna vrijednost 2,11 milijardi KM.

Šesnaest emisija obveznica emitovano je za izmirenje obaveza po osnovu ratne štete u iznosu od 1.048.546.534 KM.

Vlada je emitovala i deset emisija po osnovu stare devizne štednje, dvije za izmirenje obaveza prema dobavljačima te jednu kako bi se platile obaveze prema sudskim odlukama.

Podsjećamo, Vlada RS pripremila je sebi okvir za zaduživanje u kojem će ove godine moći da dugoročno, kratkoročno i kroz garancije napravi do 1,9 milijardi maraka novih obaveza.

Dugoročno zaduživanje u 2023. planirano je do iznosa od 1.080.000.000 KM i to kroz emisije hartija od vrijednosti i kreditna zaduženja kod domaćih i stranih banaka.