Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija na govor zastupnice

Rešidat o tvrdnji Željane Zovko u vezi Komšića: Gospođo, govor mržnje je kažnjiv

zeljana zovko

Mišljenje je, doduše, kao “pozadina” – ima ga sva(t)ko. Ponekad ga ipak treba zadržati za sebe, poručio je potpredsjednik DF-a

Odbor za vanjsku politiku Evropskog parlamenta raspravljao je danas u Bruxellesu o stanju u Bosni i Hercegovini, o kojoj priprema rezoluciju u kojoj namjerava izraziti zabrinutost u pogledu pitanja legitimne predstavljenosti naroda u BiH.

Tom prilikom zastupnica Željana Zovko je govorila o “uticaju Turske i Rusije na izbore u Bosni i Hercegovini”. Ona je ustvrdila da je Turska imala veliku ulogu u izborima za članove Predsjedništva BiH, spominjući da su “muslimanskim porodicama davane upute da jedni glasaju za bošnjačkog, a drugi za hrvatskog člana Predsjedništva”.

“Krajnje je vrijeme da se razmotre strani uticaji koji su prisutni u BiH”, rekla je tom prilikom Zovko.

Njene stavove večeras je na svom Facebook profilu prokomentarisao Samer Rešidat, potpredsjednik Demokratske fronte:

– Predsjedništvo BiH jeste kolektivni organ šefa države i prema Ustavu BiH čine ga jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin. Jedan Bošnjak i jedan Hrvat biraju se direktno na opštim izborima sa područja Federacije BiH, a jedan Srbin bira se direktno na opštim izborima sa područja Republike Srpske.
Svako ko se izjasni kao Srbin/Bošnjak/Hrvat, i ima biračko pravo, podrazumjeva se, može se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, te u skladu sa izbornom voljom građana BiH i pobijediti.

Nacionalna pripadnost koja se pominje u propisima kao uslov za kandidiranje za člana Predsjedništva odraz je principa konstitutivnosti naroda, ukorenjenom u našem ustavnopravnom sistemu. Ogleda se isključivo u subjektivnom osjećaju pojedinca kojoj naciji/narodu pripada, njegovoj izjavi o nacionalnoj pripadnosti, ne podrazumjeva bilo kakav objektivni element kao dokaz o nečijoj nacionalnoj pripadnosti, te ima značaj u političkom životu. (Ne)pripadnost bilo kojoj religiji, nema nikakav značaj u ovom kontekstu.

Sva tri novoizabrana člana Predsjedništva BiH izabrana su legitimno i legalno, na demokratskim izborima, a to da li se nekome dopada rezultat izbora ili ne, može biti predmet diskusije.

FOTO D.Begović / Fokus.ba

Prije dva dana novoizabrani članovi Predsjedništva položili su zakletvu. Zvanično je potvrđen njihov izbor u ovu instituciju.

Izjave pojedinaca, grupa, medija, zvaničnika o neprihvatanju izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, obrazloženja da je izabran nelegalno, nelegitimno, te da je nepoželjan, graniče se sa govorom mržnje, koji je zabranjen i treba biti sankcionisan, posebno kada dolazi od osoba čije izgovorene riječi imaju odjek u javnosti.

Veliki broj ljudi u BiH i šire doveden je u zabludu.

Željko Komšić izabran je za člana Predsjedništva u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine. Dakle, legalno, legitimno i velikom većinom broja birača. Svaki govor uperen protiv ovoga izraz je nepoštovanja države Bosne i Hercegovine, njenih propisa, najviših zvaničnika i na kraju volje naroda.

A za kraj bi pozdravio gospođu Zovko i poručio: Mišljenje je, doduše, kao “pozadina” – ima ga sva(t)ko. Ponekad ga ipak treba zadržati za sebe. Nisam pristalica cenzure, ali, gospođo, govor mržnje zasnovan na nacionalnoj netrpeljivosti, posebno upućen najvišim državnicima je kažnjiv…