Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezolucija o genocidu u Srebrenici: SNSD protiv, HDZ BiH suzdržan

BiH

snsd naspusta

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Staša Košarac izjavio je danas da će poslanici ove stranke glasati protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja se nalazi na dnevnom redu sjednice.

Naime, poslanici SNSD-a su napustili sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, ali će se vratiti kada poslanici budu raspravljali o ovoj rezoluciji.

stasa kosarac

Staša Košarac

Istakao je da SNSD deset godina vodi odgovornu politiku u institucijama BiH i prema tome da će danas u skladu s Poslovnikom pokazati manifest u odbrani interesa RS-a.

– Smatramo da predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović ne može predsjedavati ovim domom i ostajemo pri svom stavu da otvorimo raspravu i pozovemo kolege poslanike da se pridruže našoj inicijativi o njegovoj smjeni – istakao je Košarac.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Borjana Krišto (HDZ) dodala je da će ova stranka ostati suzdržana tokom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

Smatra da je Rezolucija o Srebrenici, koja je na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH, samo “dolijeva ulje na vatru”.

– To je stvar sudova i oni su rekli svoj stav o počinjenim zločinima. Smatram da na ovakav način ne bi trebali ići s dnevnim redom – kazala je.

Ako je PSBiH trebao nešto usvojiti, dodala je Krišto, onda je to Rezolucija Evropskog parlamenta, a ne neki modificirani dokument.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović i jedan od predlagača Rezolucije o genocidu u Srebrenici poručio je danas da “ukoliko Rezolucija ne bude usvojena iz parlamenta BiH će 20 godina nakon genocida u Srebrenici biti poslana poruka da u BiH postoji jedan entitet koji ne poštuje Ujedinjene nacije (UN).

borjana kristo

Borjana Krišto

“Danas sam čuo da će poslanici SNSD-a doći na glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. moram reći da, prema poslovniku Predstavničkog doma PSBiH, to je vrlo jasno, svi poslanici Predstavnićkog doma su dužni da učestvuju u radu sjednice”, istakao je Bećirović.

U slučaju da ne učestvuju u radu sjednice, prema njegovim riječima, dužni su to obrazložiti.

“Tako da je nemoguće prema poslovniku da poslanici SNSD-a danas ne učestvuju u radu sjednice, a da dođu na glasanje. Ako se to dogodi mislim da će se u Parlamentarnoj skupštini BiH dogoditi presedan koji do sada nikada nije zabilježen i da će to biti kršenje poslovnika Predstavničkog doma. Ako se to dogodi bit će upućena poruka javnosti da poslanici u ovoj zgradi mogu doći na dnevni red, otići sa dnevnog reda, cıjeli dan prespavati i doći na kraju na glasanje. To je, prema postojećem poslovniku apsolutno nemoguće tako da ta najava SNSD-a je protuposlovnička”, naglasio je Bećirović.

Govoreći o sadržaju Rezolucije Bećirović kaže da je o njoj dosta toga rečeno.

“Ali ja želim reći jednu stvar o kojoj je malo ko ili gotovo niko danas nije govorio. Mi ćemo na glasanju o ovoj Rezoluciji 20 godina nakon genocida koji se dogodio u Srebrenici nad bošnjačkim narodom imati vrlo jasnu poruku prema EU i UN-u. Ovdje u parlamentu će biti poslana poruka, 20 godina poslije, ako Rezolucija ne bude usvojena, da u BiH imamo jedan entitet koji ne poštuje UN, a BiH je punopravna članica UN-a i mora se ponašati u skladu sa Poveljom UN-a”, poručio je Bećirović.

Denis Bećirović: Neka u RS-u prestanu sanjati snove o odcjeplj

Denis Bećirović

Istakao je da će “biti poslana poruka da se ne poštuje EU, da se ne uvažavaju ni stavovi iz regiona, da se ne uvažava stav međunardonog suda pravde kao najvišeg pravnog organa UN-a”.

“Dakle, ako se sve to na koncu dogodi ja mislim da međunarodna zajednica, UN, EU i domaća javnost moraju potpuno okrenuti priču u BiH. Onda moramo otvoriti novu temu u ovoj zemlji, a to je kako i na koji način se ponašati prema administrativno-teritorijalnoj jedinici koja nije nastala demokratskim putem i koja ne poštuje čak ni UN”, poručio je Bećirović.

Govoreći o reformskoj agendi koja je na dnevnom redu Vijeća ministara BiH Bećirović kaže da nije nikakva tajna da taj dokument još nije došao do poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Bilo bi dobro da Vijeće ministara postupa prema britanskoj i njemačkoj inicijativi i da ubrza te evroatlantstke integracije kao i da donosi zakone koji jačaju ekonomiju i približavaju BiH prema EU. Nažalost, toga nema na poslaničkim klupama”, istakao je Bećirović.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA)  Sadik Ahmetović kazao je danas da su se politike u BiH na različite načine distancirale od Srebrenice, onih koji su ubijeni tokom genocida i porodica koje su to preživjele i o kojima niko ne brine.

Zbog toga, dodao je Ahmetović, nijedan političar u BiH nema moralno pravo da govori o Srebrenici.

– Republika Srpska negira žrtve genocida, a Federacija BiH ih je zaboravila – poručio je.

Također je podsjetio da se približava datum obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici te da postoje različita tumačenja.

– Jedni govore o Srebrenici da bi napravili političku promidžbu, a drugi negiraju najveći zločin nakon holokausta, a to ne zaslužuju ni oni koji su ubijeni ni oni koji nose ranu u sebi – zaključio je Ahmetović, jedan od onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici 1995. godine.

Aleksandra Pandurević, poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) govoreći o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koji se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) kazala je da ne vidi da će bilo ko iz Republike Srpske (RS) ikada biti spreman da za tako nešto digne ruku.

aleksandra-pandurevic

Aleksandra Pandurević

“Što je babi milo u snu joj se snilo. Ustavna struktura BiH može se isključivo mijenjati kroz njene institucije, kroz Parlament BiH, a ja ne vidim da će bilo ko iz RS-a ikada biti spreman za tako nešto da digne ruku”, poručila je Pandurević.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić kazao je da članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije (OSA) među kojima je i SNSD-ov Nikola Špirić mogu biti izabrani samo uz pomoć SDA.

Članstvo ove komisije jedino je koje nije imenovano da bi bilo završeno potpuno konstituiranje PSBiH nakon oktobarskih općih izbora. Razlog za to je to jer je umjesto ranije predloženog člana Komisije Nikole Špirića predložen Sadik Ahmetović (SDA).

Imenovanje komisije je zadnja tačka dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH. Prema Bojićevim riječima, ovakav prijedlog može biti podržan ukoliko poslanici SDA glasaju za nju, a među njima i Šefik Džaferović, predsjedavjući Doma.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske i SNSD-a danas je nakon sastanka sa koalicionim partnerima u Banjaluci izjavio da kao predsjednik RS traži od poslanika stranaka koje su opozicija u RS, da podrže neizglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Predstavničkom domu Parlementarne skupštine BiH, jer je to njihova obaveza.

Predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić potvrdili su novinarima da poslanici SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu neće učestvovati u raspravi o rezoluciji o Srebrenici, ali da će glasati protiv rezolucije.

dodik

Milorad Dodik

“Razmatrali smo sve proceduralne mogućnosti. Nažalost ta tačka dnevnog reda nije zaustavljena na Kolegijumu kao što je to moglo da se desi i kao što je bilo ranijih godina”, rekao je Dodik i objasnio da je mogao zaustaviti Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Govoreći o rezoluciji koju je predložio Narodnoj Skupštini potpredsjednik RS Ramiz Salkić, Dodik je istakao da sve što izađe iz Kabineta predsjednika RS-a mora da ima njegov potpis i saglasnost.

“Ovo što je predložio potpredsjednik apsolutno nije u skladu ni sa poslovnikom ni sa Zakonom i to poslanički klub neće prihvatiti da se stavi na dnevni red”, kazao je Dodik.