Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rast vodostaja

Rijeke se izlile iz korita na području BPK, pričinjene štete na makadamima

Drina_Gorazde0902

Kiša i bujične vode izazvali su ozbiljnije probleme u mjesnoj zajednici Orahovice, voda se izlila u mjestu Hanište, a začepljenjem propusta za odvodnju površinskih voda, bujični nanosi blokirali su putni pravac Zorovići – Prača

Visoke temperature, otapanje snijega i jaka kiša u toku proteklog dana uzrokovali su rast vodostaja na vodama prve i druge kategorije na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. U određenim dijelovima Grada Goražda rijeke su se izlile iz korita, vodostaji su danas u blagom opadanju, a oštećenja su pričinjena na makadamskim putnim pravcima u skoro svim mjesnim zajednicama.

Pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac potvrdila je da je na terenu mehanizacija firmi za održavanje puteva kako bi se sanirale posljedice.

– Obišli smo danas čitav putni pravac od Osanice, Ilovače, Faočića, do Zorovića. Kada je u pitanju vodotok druge kategorije, ono što je iskomplikovalo situaciju je toplo vrijeme sa neuobičajeno višim temperaturama i velike količine snijega koje su se počele naglo topiti, pogotovo sa planinskog prevoja Borovac, tako da su velike količine snijega i kiša koja je padala doprinijele nabujalosti vodotoka te su se oni izlili iz korita – kazala je Drakovac.

>>>>> Goražde od jučer ima dva ministra policije?!

Kiša i bujične vode izazvali su ozbiljnije probleme u mjesnoj zajednici Orahovice, voda se izlila u mjestu Hanište, a začepljenjem propusta za odvodnju površinskih voda, bujični nanosi blokirali su putni pravac Zorovići – Prača.

Zbog začepljenja odvodnih cijevi cijevi došlo je i do plavljenja putnog pravca i bujičnih nanosa te blokade puta Orahovice – Brzača – Goražde.

– U pitanje su došli putevi i mogućnost da se sva ta količina vode primi u korito i ovo što smo vidjeli na terenu ukazuje na vanredno stanje koje ni najstariji stanovnici ovih mjesnih zajednica nisu doživjeli. Situacija je danas mnogo povoljnija, rijeke se otprilike povlače u korita a istovremeno i građevinska operativa firmi “Okac” i “Goražde putevi” koja je i noćas bila na terenu čini nadljudske napore da se putni pravci održe prohodnim i spriječi daljnja devastacija putne infrastrukture. Građani i njihova materijalna imovina nisu ugroženi – pojasnila je Drakovac.

Povećanje vodostaja zabilježeno je i na rijeci Ocka u MZ Berič te će on biti držan pod nadzorom. Rijeka Drina izlila se u mjesnim zajednicama Sadba i Zupčići, ali nije bilo prijavljene materijalne štete.