Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Riješiti nezakonito građenje javnih telekomunikacijskih mreža

rak-direktor-predrag-kovac

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ BiH pozvala je nadležne institucije da se uključe u rješavanje problema nezakonitog građenja javnih telekomunikacionih mreža.

Agencija se obratila Ministarstvu saobraćaja i komunikacija FBiH, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, Upravi za inspekcijske poslove FBiH, Savezu opština i gradova FBiH, Savezu opština i gradova Republike Srpske i Vladi Brčko distrikta BiH.

U saopštenju se navodi da je cilj poziva da se uspostavi zakonitost u obavljanju djelatnosti i omogući pravedna konkurencija na tržištu telekomunikacija.

O ovome su obaviješteni Asocijacija kablovskih operatera i distributera mrežnih usluga /AKOP/ i svi mrežni operateri.

“Uzurpacija desetina hiljada stubova elektrodistributivne mreže i javne rasvjete, kilometara kablovske kanalizacije, kao i prokopa javnih i privatnih površina, uz instaliranje bespravnih mreža i njihovo puštanje u rad bez pribavljene upotrebne dozvole, prolazi neprimjećeno od nadležnih inspekcijskih i opštinskih organa”, rekao je generalni direktor RAK-a Predrag Kovač.

On je upozorio da masovnost ove pojave uzrokuje ozbiljnu nelojalnu konkurenciju na tržištu, a štetu trpe svi korisnici javnih telekomunikacionih usluga.

“Osim toga, ovo znatno umanjuje konkurentnost i tržišnu vrijednost operatera koji su još u javnom vlasništvu. To može rezultirati usporavanjem građenja kvalitetnih telekomunikacionih mreža i degradacijom kapaciteta postojećih mreža i usluga”, konstatovao je Kovač.

Regulatorna agencija za komunikacije nije dala pravo na ovakvo nezakonito ponašanje nijednom korisniku dozvole, napominje se u saopštenju.