rok sedam dana

Roditelji bošnjačke djece u Srebrenici sutra izlaze na ulicu: Ovo je samo upozorenje

20200128_2_40557003_51613664_Web (1)

“Mi ne želimo upirati prstom u djecu koja su to uradila. Zna se odakle i kako to dolazi. Nama je žao te djece”

U Srebrenici je večeras održan sastanak roditelja djece bošnjačke nacionalnosti koja pohađaju Prvu osnovnu školu Srebrenica zbog posljednjih dešavanja u ovom gradu nakon što su se pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaključak sastanka je da će sutra biti održan protest upozorenja roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti u trajanju od jednog školskog časa.

“Ovo je bio skup nezadovoljnih roditelja djece koja pohađaju osnovnu školu u Srebrenici povodom posljednjih dešavanja u školi. Mi smo se sastali da dogovorimo na koji način da odgovorimo širenju mržnje, fašizma i nacionalizma u objektima škole. Mi ćemo sutra, svi roditelji, ispred škole sa područja opštine Srebrenica održati jedan protest upozorenja na kršenje dječjih prava i diskriminaciju koja se događa u školi”, kazao je predstavnik roditelja Mirnes Zahirović.

Zahirović je kazao da roditelji smatraju da je “Srebrenica jako osjetljivo mjesto i mislimo da niije potrebno ovo što se događa.”

“Mi ne želimo upirati prstom u djecu koja su to uradila. Zna se odakle i kako to dolazi. Nama je žao te djece. Mi ćemo preko savjeta roditelja pokušati da razgovaramo sa roditeljima te djece, da vidimo je li to ono što oni žele da bude u našoj školi. Vjerujemo da to nije stav većine, nego da su djeca izmanipulisana”, rekao je Zahirović i dodao da će roditelji imati određene zahtjeve.

“Sutra protest upozorenja samo jedan čas, jer ne želimo da djeca izostanu s nastave. Ostali zahtjevi su, između ostalog, da se formira savjet roditelja koji ima određenu ulogu u radu škole, a koji je do sada bio ignorisan. Biće još zahtjeva. Mi ćemo dati rok od sedam dana, da vidimo hoće li biti odgovoreno na naše zahtjeve. Ukoliko ne bude, opet ćemo se sastati i definisati sljedeće korake”, rekao je Zahirović.