Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS će do kraja godine uzeti do 50 miliona KM kredita

zeljka cvijanovic

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će RS do kraja ove godine „povući“ samo do 50 miliona KM sredstava kredita od ukupno 300 miliona dolara za koji je Vlada ranije dala saglanost da se RS zaduži kod američkog investicionog fonda “Global Bancorp Commodities & Investment“.

-RS je u realizaciji povlačenja prve tranše koja neće biti veća od 50 miliona KM, rekla je ona u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodala da se ta jedna tranša „uklapa“ u iznos sredstava koji je moguće povući do kraja godine.

Cvijanović je dodala da će ostale tranše, kako je predviđeno ugovorom i kako je dogovoreno, biti „povlačene“ u narednom periodu.

Opozicija je, uz kritike Vladi RS-a zbog ovog zaduženja, isticala da se RS u ovoj godini ne može zadužiti za iznose veće od 70 miliona, imajući u vidu raniju skupštinsku odluku o godišnjem zaduživanju.

Cvijanović je danas potvrdila i da će RS u ovom mjesecu izvršiti i rebalans ovodišnjeg entitetskog budžeta, a u decembru se očekuje usvajanje budžeta i ekonomske politike za narednu godinu.