RS među posljednjim u Evropi započinje s mjerama energetske efikasnosti

BiH

energetska efikasnost

Republika Srpska (RS) je među posljednjim u Evropi koja počinje s provođenjem mjera energetske efikasnosti.

Nasuprot opredjeljenju Vlade RS-a da poveća energetsku efikasnost, stavke za potrošnju energije u republičkom budžetu imaju trend rasta i za 2014. su planirane u iznosu 1,5 miliona KM većem nego za prethodnu godinu.

[pull_quote_right]Revizori su upozorili da u RS-u nisu doneseni propisi koji utvrđuju obveznike i visine naknada[/pull_quote_right]

Također, izvršenje budžeta na ovim stavkama je po pravilu bilo veće od plana, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a nakon provedene revizije učinka ”Energetska efikasnost institucija javnog sektora”.

Cilj ove revizije je bio da ispita i procijeni da li su aktivnosti i mjere nadležnih institucija u funkciji smanjenja potrošnje energije i poboljšanja energetske efikasnosti u RS-u.

Revizija je utvrdila da je potrošnja energije značajna stavka i u budžetima lokalnih zajednica i finansijskim planovima ustanova i institucija koje se ne finansiraju iz republičkog budžeta.

Zaključeno je da je energetska intenzivnost u RS-u i do četiri puta viša u odnosu na prosjek zemalja EU, odnosno 2,5 puta viša u odnosu na svjetski prosjek.

Revizori su upozorili da, iako zemlje u okruženju na osnovu naknada za zagađivače vazduha prikupljaju desetke miliona KM godišnje, u RS-u nisu doneseni propisi koji utvrđuju obveznike i visine naknada.

Podzakonski akt koji bi trebalo da utvrdi obveznike i visinu naknade za prihod Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost po ovom osnovu je izrađen još sredinom 2013. godine, ali do završetka ove revizije nije upućen Vladi RS-a na usvajanje.

Na taj način su značajno ograničene mogućnosti Fonda za finansiranje aktivnosti radi poboljšanja energetske efikasnosti.

U RS-u nisu doneseni potrebni podzakonski akti koji se tiču energetske efikasnosti, a koji su u nadležnosti Vlade RS-a, ministarstava i Fonda, odnosno nije kompletirana regulativa u ovoj oblasti.

Registri i baze podataka o energetskoj efikasnosti nisu uspostavljeni u smislu da postoji jedinstvena i pouzdana evidencija o ukupnoj potrošnji energije, o potrošnji energije po vrstama i izvorima, te o troškovima energije na svim nivoima.

Također i nedovoljno finansijskih sredstava Fonda se usmjerava za finansiranje projekata energetske efikasnosti, a institucije javnog sektora nisu uspostavile organizacione, upravljačke i normativne pretpostavke za unapređenje energetske efikasnosti.