Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obistinile su se najave

Rusija osniva kulturni centar u BiH, ima podršku Vijeća ministara?!

Sergej Lavrov – Armin Durgut Pixsell

Obistinile su se najave ministrice Turković nakon sastanka sa Lavrovom. Nastavljen je trend jačanja odnosa sa službenom Moskvom suprotno politici EU i SAD-a

Ministarstvo vanjskih poslova BiH spremilo je Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara BiH o osnivanju i uvjetima poslovanja Ruskog kulturnog centra u Bosni i Hercegovini!

Piše: A. DUČIĆ

Ovaj sporazum najavljen je putem javnih konsultacija i bit će uskoro upućen Vijeću ministara BiH. Tako se obistinila najava ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković o tome da će Rusija u našoj državi otvarati kulture i humanitarne centre.
Naime, Turković je to najavila krajem 2021. nakon posjete Rusiji gdje je održala i sastanak sa rukim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

U obrazloženju navedenog sporazuma stoji kako se „uzima u obzir interes naroda Ruske Federacije i BiH za međusobno upoznavanje humanitarnih i kulturnih vrijednosti, očuvanje, obogaćivanje i razvoj tradicionalnih veza među njima“.

Ovaj sporazum dalje „pridae veliki značaj podizanju svijesti javnosti o razvoju političkih, gospodarskih, kulturnih, naučnih i obrazovnih procesa u Ruskoj Federaciji i Bosni i Hercegovini, nastojeći da doprinese razvoju bilateralnih, humanitarnih, kulturnih, obrazovnih, naučnih, tehničkih i informativnih veza u duhu Sporazuma o suradnji u oblasti kulture, nauke i obrazovanja”.

Kako smo objavili, više ministara je uspostavilo institucionalnu saradnju sa službenom Moskovom. I to u vremenu dok Zapad (SAD i EU), kao u hladnoratovsko doba, zbija redove zbog moguće invazije Rusije u Ukrajini istovremeno dajući joj do znanja da će se zbog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici suočiti s posljedicama.

Tako je ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) učestvovao od 11. do 13. januara na proslavi obilježavanja 300. godišnjice Tužilaštva Ruske Federacije u Moskvi. Prije nepune dvije sedmice, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je pisma upućeno ministru saobraćaja i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću (SNSD) u kojem se navodi da bi autoput Sarajevo-Beograd mogle graditi i ruske kompanije.

Nadalje, kako je Fokus.ba krajem prošle godine objavio, ministarstvo civilnih poslova na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević (HDZ BiH), pripremilo je Nacrt programa saradnje u području kulture, znanosti i obrazovanja između BiH i Rusije za period 2022.-2024.

Nešto ranije pripremljen je i sporazum kojim se Rusija namjerava „uvesti“ u oblast željezničkog saobraćaja u BiH, o čemu je nedavno pisao Fokus. To je učinilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s ministrom Vojinom Mitrovićem (SNSD).