Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivan Safronov

Ruskom novinaru odbijena žalba: U zatvoru će biti 22 godine zbog “izdaje”

FOTO: Screenshot

On je u februaru preseljen u zatvor visoke sigurnosti u sibirskoj regiji Krasnojarsk, pa u srijedu nije bio prisutan na izricanju presude na Vrhovnom sudu u Moskvi

Bivšem ruskom novinaru Ivanu Safronovu odbijena je žalba na 22 godine dugu zatvorsku kaznu koja mu je izrečena radi izdaje, prenosi Reuters.

Safronov, bivši novinar Kommersanta i Vedomosti koji je kasnije radio kao savjetnik za rusku svemirsku agenciju, uhapšen je 2020. pod optužbom da je dijelio povjerljive informacije.

Osuđen je u septembru prošle godine, a njegovi pobornici su izrečenu kaznu prozvali drakonskom i pokazateljem da u Rusiji ne postoje medijske slobode.

Safronova se tereti da je dijelio vojne tajne Češkoj, članici NATO-a, no njegova odbrana tvrdi da je presuda osveta za izvještavanje o planovima Rusije za prodaju borbenih aviona Egiptu.

On je u februaru preseljen u zatvor visoke sigurnosti u sibirskoj regiji Krasnojarsk, pa u srijedu nije bio prisutan na izricanju presude na Vrhovnom sudu u Moskvi.

U ponedjeljak je žalba odbijena i ruskom opozicionom političaru Vladimiru Kara-Murzi koji je dobio 25 godina zatvorske kazne zbog izdaje i širenja „lažnih informacija“ o ruskim oružanim snagama zato što je govorio protiv ruske agresije na Ukrajinu.