Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV

S dnevnog reda skinuto imenovanje kandidatkinje za Općinski sud u Sarajevu jer je pogrešno ocijenjena

vstv sjednica novi predsjednik (1)

Selim Karamehić je kazao kako smatra da bi se izglasavanjem ovakvog prijedloga došlo u kompleksnu situaciju, pojasnivši kako su kandidati i ranije isto ocjenjivani

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) skinulo je s dnevnog reda imenovanje sudije Općinskog suda u Sarajevu nakon što je tokom rasprave utvrđeno da je kandidatkinja koja je predložena za imenovanje ocijenjena na pogrešan način, odnosno da je dobila više bodova nego što je trebala, piše BIRN BiH.

Predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija je na sjednici kazao kako je dobio informacije da je kandidatkinja koja je predložena za imenovanje sporno ocijenjena, tražeći da se o tome dodatno prodiskutuje.

“Prilikom ocjenjivanja kandidatkinje, ova kandidatkinja je po pismenom radu dobila 95 bodova. S obzirom da je odluka [donesena u radu] meritorno neispravna i još je u pitanju prekluzija [rok čije propuštanje dovodi do gubitka prava na naknadno poduzimanje procesne radnje], ta kandidatkinja po osnovu primjene prava nije mogla dobiti toliko bodova”, pojasnio je Lagumdžija nakon što je obavijestio članove Vijeća da je izvršio uvid u konkretan predmet.

Kako je rečeno, rad u koji je Lagumdžija izvršio uvid bio je šifrovan prilikom dostavljanja komisiji, a ocjenjivali su ga Sanela Gorušanović-Butigan i Selim Karamehić.

Potpredsjednica Gorušanović-Butigan je kazala da je ovaj rad ocijenjen isto kao i svi drugi radovi, te da je ona radove ocjenjivala po tome kako su obrazloženi. Isto je rekla i članica Jadranka Stanišić.

Ona je pojasnila da se od kandidata ne zahtijeva da napiše odluku koja je pravilna, već da se iz donesene odluke treba vidjeti da razumije institut, dodavši kako postoje kandidati koji donesu pravu odluku ali ne razumiju doneseno.

“Sad na sjednici, kad odlučujemo o kandidatima, mi nismo mjerodavni da na ovakav način odlučujemo da li je na pisanom radu kandidat trebao dobiti 50-60 bodova”, kazala je Stanišić i dodala kako se ne može u pitanje dovoditi bodovanje kandidata.

Mustafa Šabić je rekao kako se ipak treba cijeniti primjena materijalnog prava, ali da se ocjena u ovoj fazi ne može ispitivati, nakon čega su pojedini članovi predložili da se Podvijeće Federacije Bosne i Hercegovine izjasni da li ostaje kod prijedloga ovog kandidata ili da se kompletna procedura poništi.

Slavo Lakić je kazao kako misli da je ovakav pristup ocjenjivanju kandidata pogrešan.

“Nije mi jasno kako je neko došao do toga – ko je kontrolisao radove i vama javio da je nešto pogrešno? Vijeće može sve, ali ne može poništiti sve procedure provedene bez prigovora. Sad mi kršimo prava kandidata. Ja nisam za to”, rekao je Lakić i dodao kako se ovime dovodi u pitanje kredibilitet svih procesa.

Mišljenje s Lakićem dijelila je i Željka Radović, koja je kazala da je razočarana da se o ocjenjivanju raspravlja u trenutku kada je već predložen kandidat za izbor, te da svi članovi drugačije ocjenjuju kandidate.

“Ja što potpišem, stojim iza toga i ne dozvoljavam da neko preispituje moje bodove i ocjene. Ako mi je dato povjerenje, nedopustivo je da to neko osporava i istrajat ću da vidim ko prigovara jer sam uvjerena da je neko i moje radove pregledao”, rekla je Radović.

Ona je predsjednika Lagumdžiju pitala ko je njemu prezentirao rad navodeći kako se time vrši kontrola sudija i tužilaca.

Lagumdžija je odgovorio kako ga je o tome obavijestila bivša saradnica koja je od nezadovoljnih kandidata, koji su slabije ocijenjeni, čula da je predložena kandidatkinja nepravilno ocijenjena. On je nakon toga predložio da se predmet vrati u proceduru ocjenjivanja za ovu poziciju.

Selim Karamehić je kazao kako smatra da bi se izglasavanjem ovakvog prijedloga došlo u kompleksnu situaciju, pojasnivši kako su kandidati i ranije isto ocjenjivani.

“Ja već dvije godine ocjenjujem. Ocjenjivao sam kandidate za prvi stepen i moj je stav takav kakav je, i ostajem pri tome”, rekao je Karamehić, nakon čega je predloženo da se imenovanje za Općinski sud u Sarajevu odgodi za narednu sjednicu da bi Podvijeće pogledalo radove kandidata koji su radili po spisu kao predložena kandidatkinja.

Za ovaj prijedlog glasalo je osam članova, četiri su bila protiv, a Gorušanović-Butigan se izuzela iz glasanja.