Sa Baščaršije upućene poruke podrške turskom narodu i legalnim vlastima

Poruke podrške turskom narodu i vlastima sa Baščaršije

Nekoliko desetina građana iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine okupilo se danas na Baščaršiji u Sarajevu kako bi pružilo podršku turskom narodu i državi nakon sinoćnjeg pokušaja državnog udara, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani su nosili zastave Republike Turske, te transparent sa likom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice Jasmin Imamović kazao je da su organizatori skupa građani iz nekoliko bh. gradova – Zenice, Tešnja, Visokog, Zavidovića, Sarajeva.

Komentarišući sinoćnje događaje u Turskoj, Imamović je kazao kako se sinoć “moglo svjedočiti kako je narod onaj koji odlučuje ko će voditi Tursku”.

”Drago nam je što se sve završilo na jedan pozitivan način. Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca voli Republiku Tursku, narod Turske i ovo je skroman doprinos gdje mi iz BiH želimo poslati poruku mira, želimo jedinstvo turskog naroda i da se Turska razvija”, poručio je Imamović.

Među prisutnim građanima iz različitih dijelova BiH, kojima se na protestu priključila i nekolicina Turaka koji žive u BiH, bila je i načelnica općine Visoko Amra Babić koja je u izjavi za AA kazala da je zadaća svakog časnog Bosanca i Hercegovca da danas pruži podršku turskom narodu i njihovom nastojanju da sačuvaju tursku državu.

”Mislim da posebno mi koji smo preživjeli rat i agresiju na BiH imamo danas takvu obavezu. Cijelu noć i jutro sam bila u kontaktu sa građanima Visokog. Imala sam jako puno poruka sa molbom da uputimo poruke podrške turskom narodu, demokratski izabranoj turskoj vladi”, istakla je Babić.

Prema njenim riječima, molitve i srca tih građana su sa turskim narodom. Babić je kazala kako je uvjerena da će Turska iz svega ovoga izaći još jača i opredjeljenija da gradi mir, stabilnost i prosperitet turskog naroda.

Salih Lemeš iz Visokog bio je među okupljenim građanima na Baščaršiji.

“Mi trebamo dati podršku našoj braći Turcima. Oni su, inače, naša velika podrška bili i ostali i mi treba isto tako da uzvratimo, jer mi nemamo pouzdanijeg prijatelja od Turske”, poručio je Lemeš.

Sinoć, kako je kazao, nije uopće spavao i jako je tužan zbog svih događanja u Turskoj.

Pripadnici turskih oružanih snaga odani terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY) koju vodi Fetullah Gulen u petak navečer su pokušali izvesti državni udar u Turskoj, ali su turske snage sigurnosti uz podršku građana koji su u velikom broju izašli na ulice, spriječile rušenje demokratski izabrane vlasti.

Premijer Turske Binali Yildirim saopćio je danas u Ankari kako je broj žrtava izvršioca pokušaja vojnog udara, vojnika odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY dosegao 161, te da je 1.440 osoba ranjeno. Yildirim je rekao da je broj uhapšenih pripadnika Oružanih snaga Turske 2.839 i dodao kako su pripadnici terorističke organizacije FETO/PDY, na čelu sa Fetullahom Gulenom, koji su pokušali vojni udar, gorH i od terorista PKK-a.