Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasio se Fethullah Gulen: Nisam organizator vojnog udara u Turskoj

fethullah-gülen

Iako ga je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan optužio kako stoji iza pokušaja državnog udara, Fethullah Gulen se oglasio saopćenjem u kojem je osudio sinoćnji nasilni pokušaj preuzimanja vlasti.

Gulen je oštro negirao da upravo on stoji iza propalog državnog udara.

“Najstrožije osuđujem pokušaj državnog vojnog udara u Turskoj. Vlast bi se trebala osvajati kroz proces slobodnih i pravednih izbora, a ne kroz upotrebu sile. Kao neko ko je bio žrtva nekoliko državnih udara u proteklih pet decenija, posebno je uvredljivo da se moje ime veže za posljednji pokušaj puča. Kategorično odbijam takve optužbe”, rekao je Gulen.

Kako javlja Reuters, američki državni tajnik John Kerry u izjavi novinarima tokom posjete Luksemburgu, kazao je da SAD nisu dobile nikakav službeni zahtjev da se Gulen vrati u Tursku.

Kerry je kazao kako su SAD spremne pomoći Turskoj u istrazi.

“Pretpostavljamo da ima pitanja koja će se ticati gospodina Gulena”, kazao je Kerry i dodao:

“Jasno je da ćemo sarađivati s turskom vladom, kao što to i uvijek radimo. Naravno, za sve se sumnje trebaju osigurati legitimni dokazi”.

Gulen je poznati turski politički i vjerski vođa kojeg aktuelna vlast smatra liderom terorističke organizacije FETO. Gulen se razišao sa politikom Erdogana 2013. godine nakon čega je našao utočište u SAD-u. Njegovi sljedbenici kolokvijalno se nazivaju gulenistima ili pripadnicima pokreta Hizmet.

Iako se Gulen smatra konzervativcem, rascjep između njega i Erdogana uslijedio je zbog sukoba u vezi podjele moći u sudskoj i izvršnoj vlasti. AKP je počeo gasiti Gulenove privatne škole, a uskoro su uslijedile optužbe o korupciji i “prevelikoj moći” pokreta Hizmet.

U strahu od hapšenja Gulen je pobjegao u Sjedinjene Američke Države, a Ankara od Washingtona traži njegovo izručenje zbog osumnjičenosti za terorizam. Turske vlasti redovno vrše pritisak na organizacije i medije za koje smatra da su pod kontrolom Hizmeta.