Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SABNOR u BiH osuđuje demonstraciju Ravnogorskog pokreta

cetnici visegrad1

Organizacije i članstvo Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini u saopćenju za javnost navode da nisu iznenađeni nego da su očekivali još jednu nesmetanu demonstraciju Ravnogorskog pokreta u Višegradu.

No, navode da nisu očekivali tolerantan odnos i ravnodušnost, koja, kako ističu, graniči s otvorenom podrškom, prema činjenici da su prelazak državne granice bez problema omogućili i paradu dopustili legalni državni organi.

– Štaviše, nadležni tužilac ne nalazi elemente krivičnog djela u fizičkom napadu na novinarske ekipe, u psovanju ‘turske majke’ i sličnim oblicima sirovosti i divljaštva, kao da se radi o nečem normalnom, dopuštenom i, čak, poželjnom – navedeno je u saopćenju.

SABNOR u BiH poziva sve antifašističke snage da se udruže i apeluju na državne organe te zatraže zakonsku zabranu svih vrsta i oblika neofašističkog i profašističkog organizovanja.

– Nastavi li se dosadašnji odnos, prije svega otpor jednog broja državnih poslanika usvajanju propisa iz ove oblasti, sutra možemo očekivati ne samo ponavljanje ovakvih i sličnih profašističkih parada, već i snaženje, novo povampirenje i nesagledivo štetno djelovanje nasljednika nekadašnjih fašista i sličnih mračnjaka iz prošlosti – naglašavaju iz SABNOR-a.