BiH

FINANSIRANJE IZBORA

SAD pozdravile odluku Christiana Schmidta

07/06/2022

"Pozdravljamo amandmane koji će pomoći da finansiranja izbora neće više biti talac zlonamjernih političkih aktera", poručuju iz Ambasade SAD-a

Američka ambasada u BiH pozdravila je odluku visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju finansiranja izbora.

“Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika Schmidta da zaštiti demokratiju BiH tako što će CIK-u obezbijediti puni iznos sredstava koja su potrebna za organizaciju općih izbora 2. oktobra.

Također pozdravljamo amandmane visokog predstavnika na Zakon o finansiranju institucija BiH i Izborni zakon BiH, koji će pomoći da se osigura da sredstva za izbore u ovoj zemlji u budućnosti više ne mogu biti taoci nedobronamjernih političkih aktera.

Žalosno je da su neodgovorni lideri odlučili da ne poštuju osnovna prava građana BiH u ovoj demokratiji koristeći izbore kao političko cjenkanje.

Periodični, slobodni i pošteni izbori su garancija Dejtona i osnovno pravo sadržano u Ustavu BiH. Međunarodna zajednica će nastaviti koristiti alate koji su joj na raspolaganju kako bi zaštitila integritet i funkcionalnost i Dejtonskih i BiH institucija.

Politički lideri koji prijete i jednom i drugom moraju biti pozvani na odgovornost”, napisali su na Twitteru Ambasade SAD.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt iskoristio je u utorak visoke bonske ovlasti te je preinačio jučerašnju odluku Vijeća ministara i naložio izdvajanje 12,5 miliona maraka za održavanje izbora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.