Zastupnica SBB-a

Šahman: Sretna sam što imam takvog sina

sahman

“Moj sin je odrastao čovjek, završio je ekonomiju u Zagrebu koji mu ja nisam mogla završiti očito. On je samostalan. Prošle sedmice sam dobila poziv, dala sam informacije i jučer je izašao članak”, kazala je

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsena Šahman kazala je danas novinarima da je ponosna na sina koji predvodi firmu ‘Panta Rei’ sa sjedištem u Sarajevu za koju kaže da se bavi trgovinom na veliko i malo.

Naime, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) nabavila je 50.000 zaštitnih maski od firme “Panta Rei”, čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, zastupnice SBB-a u Kantonalnoj skupštini.

– Najvažnije od svega, to je domaći proizvod, nije uvezeno – naglasila je Šahman.

Kaže da je to bio period kad su ‘svi molili da dođu do maski, koje nisu imali zato što su naše robne rezerve u tom momentu bile opustošene’.

– Sretna sam što imam takvog sina, nesretna što imamo državu koja ne podržava mlade ljude zainteresirane da zaista rade. Mladi čovjek koji je završio Ekonomski fakultet u Zagrebu došao je na ideju da se u BiH proizvode maske. Prve maske koje su dobili naši doktori su od njega. On je to smislio, našao materijal – naglasila je.

Pojašnjava da su u periodu početka pandemije virusa korona, u toj firmi radili kao zastupnici raznih firmi.

– Radili su i uvoz, trgovinu na veliko i malo. Imaju hladnjaču, rade i sa osjetljivom robom (sladoledi, kolači, dijetetika, parafarmaceutika). U toj firmi imaju i maloprodaju. I poklanjao je svoje proizvode – naglasila je.

V.D. direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Jasmin Terović kaže da je tu dužnost preuzeo 1. aprila ove godine, a ugovor sa firmom ‘Panta Rei’ za nabavku zaštitnih maski potpisan je 20. marta ove godine.

– Po mojim informacijama iz službi za nabavku i finansije, u to vrijeme odlukom štaba civilne zaštite pokrenuta je procedura nabavke zaštitne opreme. Među ostalima i maski i da je to bila firma koja je dala najpovoljniju ponudu u odnosu na ostale tri ponude koje su u tom trenutku imali – navodi on.

Pozvao je ‘nadležne institucije da ispitaju sve nabavke koje se odnose na Kantonalnu upravu civilne zaštite’.

– Ne samo ovu, koja se tiče nabavke zaštitnih maski nego i prethodne nabavke. Naravno i nabavke izvršene od kad sam ja na funkciji direktora uprave – kazao je.