BiH

Salihović razgovarao sa predstavnicom Univerziteta u Londonu

16/07/2015

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović sastao se sa dužnosnicom Goldsmiths Univerziteta u Londonu dr. Kirsten Campbell, a povodom zajedničkog Protokola o suradnji u vezi sa radom na predmetima ratnih zločina koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje u ratnim sukobima.

Tužiteljstvo BiH radi na većem broju predmeta koji uključuju silovanje i različite oblike seksulnog zlostavljanja, tokom rata u BiH, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

U protekle dvije godine podignute su optužnice koje u više desetina predmeta, kao jednu ili više tačaka optuženja imaju zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Goldmisths Univerzitet u Londonu, utemeljen je 1891. godine, a kao dio studija sociologije, ima projekat koji se odnosi na istraživanje kaznenog procesuiranja seksualnog nasilja u oružanom sukobu.

Tužiteljstvo BiH će pružiti potrebnu pomoć i suradnju Goldsmiths Univerzizetu, sa potrebnim podacima za naučno-istraživački i akademski aspekt ove složene oblasti, a radom Univerziteta, doći će se do naučnih radova koji će biti od koristi u izučavanju procesuiranja i primjene međunarodnog humanitarnog prava u BiH i cijelom svijetu.

Tužiteljstvo BiH kao pravosudna institucija koja procesuira predmete koji se odnose na kršenja međunarodnog humanitarnog prava, ima izuzetno dobru suradnju sa naučnim i akademskim institucijama koje se bave izučavanje ove oblasti, a sa ciljem uspostave vladavine prava, doprinosa znanosti i spriječavanju počinjenja ratnih zločina i oružanih sukoba u budućnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.