Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija na stanivukovićeve izjave

Salkić: Da je Stanivuković u školi učio da su zločinci zločinci, a ne heroji…

stanivukovic salkic

Salkić je reagirao na izjave novoizabranog gradonačelnika Banje Luke u kojima otvoreno negira presuđeni genocid u Srebrenici

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) u nedjelju je rekao da su izjave i ponašanje novoizabranog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića posljedica pogrešno koncipiranog obrazovnog sistema kao i uticaja medija i vlasti koji veličaju presuđene ratne zločince i negiraju presuđeni genocid, javlja Anadolu Agency (AA).

Salkić je reagirao na izjave novoizabranog gradonačelnika Banje Luke u kojima otvoreno negira presuđeni genocid u Srebrenici.

Salkić je istakao da se nakon 25 godina nešto treba i mora mijenjati u bh. entitetu RS, u suprotnom će uz ovakav obrazovni sistem, medije i uz podršku vlasti društvo se dalje sistemski radikalizirati s nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“Takve kao što je Stanivuković odgaja obrazovni sistem, mediji i vlast u ovom entitetu. U udžbenicima koji se koriste u obrazovnom procesu ovog entiteta uči se da je Ratko Mladić komandant vojske koja je stvorila RS. Ispravno bi bilo da se uči da su Ratko Mladić i drugi osuđenici ratni zločinci koji su počinili teške zločine uključujući i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u sigurnoj zoni UN-a Srebrenica i da su time natovarili teško breme svom narodu kojeg će morati nositi kroz svoju budućnost. To teško breme predstavnici bosanskih Srba, a i Srbije moraju sami skinuti sa svojih leđa, to niko ne može učiniti u njihovo ime”, smatra Salkić.

Naveo je kako se to teško breme skida s leđa “katarzom, koja još nije ni na vidiku kod predstavnika bosanskih Srba, ali i Srbije”.

“Umjesto katarze studenti studiraju i stanuju u studentskom domu koji nosi ime presuđenog ratnog zločinca za genocid i druge teške zločine Radovana Karadžića. Srbija je sigurna oaza za mnoge presuđene, osumnjičene i potencijalne ratne zločince”, upozorio je Salkić.

Naveo je i kako većina medija u entitetu RS ne priznaje sudske presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde, sudova demokratskih zemalja, domaćih sudova i presuđeni genocid.

“Oblikujući javno mnijenje na način da nije bilo genocida i da su osuđeni za genocid u Srebrenici i druge teške zločine srpski heroji. Vlast nije pokazala empatiju za žrtve, nije učinila katarzu. Narodna skupština entiteta dodjelila je najviša entitetska priznanja presuđenim ratnim zločincima za genocid i druge teške zločine”, navodi se u saopćenju Salkića.

Dodao je kako se presude negiraju i relativiziraju.

“Stanivuković i mnogi mladi u ovom entitetu su posljedica ovakvog stanja u entitetu. Da je on u školi učio da su zločinci zločinci, a ne heroji, da je počinjeni zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da je slušao, gledao i čitao u medijima u ovom entitetu da su zločinci zločinci, a ne heroji i da je zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da se vlast u ovom entitetu distancirala od zločinaca, osudila zločin i priznala sudske presude ne bi Stanivuković ovako mislio i govorio kao što ne bi ni mnogi drugi u ovom entitetu”, smatra Salkić.

Naveo je kako je ključni problem što mnogi vjeruju da se zločin isplati i da su njihovi sunarodnjaci uradili dobre stvari u prošlosti.

“Oni vjeruju da se zločin isplati, jer su mnogi zločinci danas na slobodi i ugledni su građani u ovom entitetu. Da se zločin isplati dokaz je današnje teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine. Da se zločine ne isplati, u najmanju ruku, danas bi imali drugačije nazive administrativnih dijelova u ovoj zemlji. Za ovo nisu samo krivi zločinci i oni koji ih podržavaju već su krivi i oni koji su im dali za pravo da to čine, a nisu trebali i nisu smjeli”, istakao je Salkić.

Dodao je kako dvadeset pet godina poslije trebalo bi svima ili bar većini biti jasno da se nešto treba i mora mijenjati.

“Ukoliko ovakvo stanje ostane, društvo će se u ovom entitetu uz pomoć obrazovnog procesa, medija i uz podršku vlasti dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, upozorio je Salkić, navodi se saopćenju njegovog kabineta.