Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izborni zakon

Salko Zildžić više ne može biti zastupnik u Federalnom parlamentu

salko zildzic
Foto: sda.ba
Salko Zildžić

Zildžić je uhapšen 18. septembra u Srbiji zbog nošenja vatrenog oružja. Nakon toga je sklopio sporazum o priznanju krivičnog djela sa Višim tužilaštvom u Užicu

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i nekadašnji kik-bokser, Salko Zildžić, ostaje bez funkcije u Parlamentu BiH.

Tvrdi to advokat Mirnes Ajanović.

Ajanović je to izjavio nakon što je Zildžić priznao krivicu, zbog čega je osuđen na jednogodišnji zatvor koji može otkupiti.

-Zildžiću, zaključenjem sporazuma u Srbiji o priznanju krivice na kaznu zatvora od jedne godine (bez obzira što se u medijima navodi da je riječ o kućnom pritvoru) shodno odredbi člana 1.10 tačka 4. Izbornog zakona prestaje mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH – naglasio je.

Član 1.10 Izbornog zakona BiH navodi da izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran „danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“.

Podjećamo, Zildžić je uhapšen 18. septembra u Srbiji zbog nošenja vatrenog oružja. Nakon toga je sklopio sporazum o priznanju krivičnog djela sa Višim tužilaštvom u Užicu.

Prema sporazumu, Zildžić je osuđen na kućni zatvor u trajanju od godinu dana koji će se izvršavati u BiH.

Zildžićev advokat izjavio je da sporazum treba da bude potvrđen od strane Višeg suda u Užicu.