Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salve kritika i ismijavanja: Britanija izašla iz EU, ali savjetuje BiH da se pridruži

boris johnson222
Boris Johnson i Igor Crnadak, ministri vanjskih poslova Velike Britanije i BiH FOTO Arhiva

Vlada Velike Britanije organizirat će samit na kojem će ohrabrivati šest evropskih zemalja da se pridruže Evropskoj uniji (EU). Među ovim zemljama nalazi se i Bosna i Hercegovina.

„Pridruživanje Evropskoj uniji važan je korak za sigurnost, stabilnost i prosperitet šest evropskih zemalja koje su trenutno izvan bloka“, stav je Velike Britanije.

Kritičari ovog skupa ističu da Velika Britanija ima dobar smisao za humor organizirajući takav samit i savjetujući druge zemlje da pristupe evropskoj zajednici, imajući u vidu da zemlja izlazi iz EU, piše Independent.

Ovaj ugledni britanski list navodi da će Velika Britanija u narednim mjesecima ozvaničiti izlazak iz EU i to potpisivanjem sporazuma sa Briselom.

„Samo što smo napustili EU, a već savjetujemo druge da se pridruže bloku. Čini mi se da bi ovo sve bila dobra predstava u teatru apsurda”, rekao je liberalni demokrata Tom Brake.

On je dodao da organizacija samita samo pokazuje koliko je nesposoban Boris Johnson (britanski ministar vanjskih poslova op.a.).

“Ne bih mu dao da se brine o jednom kupatilu, a kamoli vanjskim poslovima“, naveo je Brake.

Inače, samit će biti održan u julu ove godine u Londonu, a prisustvovat će lideri šest potencijalnih članica EU: BiH, Kosova, Albanije, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Na samitu će učestvovati i zvaničnici svih članica EU, a bit će govora o potrebnim reformama kako bi u budućnosti došlo do proširenja EU.

Ovo okupljanje lidera u Londonu dio je takozvanog Berlinskog procesa kojeg evropski parlamentarci opisuju kao novu perspektivu proširenja EU.

Vlada velike Britanije navodi da će fokus samita biti na „olakšavanju političke saradnje u regiji Zapadnog Balkana, jačanju saradnje u oblasti sigurnosti, povećanju ekonomske stabilnosti i poboljšanju poslovnog okruženja“.