Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pdp

“Samo jedan Srbin od 168 pripravnika u HNK priznanje promašene politike SNSD-a sa HDZ-om”

Banja Luka: Sastanak Milorada Dodiga i Dragana Čovića
07.06.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U sjedistu SNSD-a odrzan je sastanak izmedju predsjednika SSND-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Covica. Dragan Covic Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Vuković kaže da bi bilo potrebno da SNSD odgovori kako su ovo poniženje dozvolili kada imaju “strateško partnerstvo” sa HDZ koji vodi sve procese u ovom kantonu

Saopštenje Gradskog odbora SNSD Mostar u kojem se žale da je samo jedan Srbin od 168 pripravnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) je svojevrsno priznanje propale i promašene politike savezništva SNSD sa HDZ, rekao je zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković.

Vuković kaže da bi bilo potrebno da SNSD odgovori kako su ovo poniženje dozvolili kada imaju “strateško partnerstvo” sa HDZ koji vodi sve procese u ovom kantonu.

– Da li je ovaj jedan pripravnik reciprocitet za Pelješki most ili za podršku “trećem entitetu”? Ako nam daju drugog pripravnika, možda je to za SNSD dovoljno da im svesrdno pomognu da dođu do legitimnog člana Predsjedništva BiH. Dobro bi bilo prisjetiti se sada izjava Milorada Dodika kako Dragan Čović u stvari zastupa srpske interese s jedne strane, a s druge strane ovog poniženja da je u Mostaru od 168 pripravnika samo 1 srpske nacionalnosti, što nije slučaj samo ove godine, kaže Vuković.

Vuković ističe da će možda biti prilika narednih dana da sam Dragan Čović odgovori na neka od ovih pitanja, obzirom da je pozvan da govori sa svečane govornice Narodne skupštine Republike Srpske, što je takođe novi apsurd vlasti.

– Politika podrške HDZ-u radi učvršćivanja pozicije srpskog naroda u okviru BiH je Dodikova greška, jer nema apsolutno nikakvih benefita ni rezultata od te dugogodišnje političke “ljubavi i razumjevanja”. Konačan rezultat će biti upravo simbolično kao sa pripravnicima, 168:1 za HDZ, dodaje Vuković.

On kaže da SNSD pomaže HDZ-u godinama da ostvari famoznu “jednakopravnost” u BiH, a ostaje pitanje zašto SNSD ne obezbijedi tu istu jednakopravnost za Srbe u kantonima sa hrvatskom većinom koja bi bila suštinska, a ne lažna i formalna kao sada u HNK.

– Možda bi trebalo da budemo zadivljeni tom taktikom saradnje sa HDZ, jer je navodno to politika sa dalekosežnim planovima, međutim, nema tu nikakve vizije ni uspjeha za Republiku Srpsku i srpski narod ni u prošlosti, a neće je biti ni u budućnosti. Gospoda iz SNSD očigledno ne mogu da obezbijede ni pripravnike, pa očekujemo da prestanu ubjeđivati narod u dobrobit savezništva sa HDZ i da prekinu tu štetnu politiku, kaže Vuković.