Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakazao cijeli sistem

Preglede obave “lijevom nogom”, a djeci potpišu dozvolu za sport

Foto: Arhiv

Svjedoci smo kod nas i u svijetu sve većeg broja ozbiljnih zdravstvenih incidenata na sportskim terenima koji, nažalost, nerijetko imaju fatalne posljedice. Pitanje je do kada ćemo tolerisati greške koje mogu biti preskupo plaćene.

Svi registrovani sportisti, uključujući i djecu, dužni su podvrgnuti se ljekarskim pregledima kako bi stručne osobe procijenile njihovo zdravstveno stanje i fizičku spremnost za bavljenje sportom. Neophodno je učiniti sve što je moguće kako bi se rizici od tragičnih slučajeva sveli na minimum. Zato je iznimno važno da pregledi budu sveobuhvatni i kvalitetni. Nažalost, u Kantonu Sarajevo ne možemo se time pohvaliti.

Iako postoje propisi kojih bi se trebalo pridržavati kada je u pitanju nadležnost za vršenje pregleda ali i obim usluga, u praksi je daleko drugačije. Oni koji su ovlašteni da provjeravaju zdravstveno stanje djece često to rade “lijevom nogom”, dok su, u isto vrijeme, pregledi kvalitetniji i detaljniji u drugim ustanovama, koje, pak, nemaju nadležnost niti neophodan kadar da se time bave i stoga bi njihova ljekarska uvjerenja trebala biti nevažeća.

Posao se otaljava, roditelji zabrinuti

Međutim, Ministarstvo zdravstva KS, inspekcije, sportski savezi i klubovi po svemu sudeći zatvaraju oči pred svim ovim problemima i nezakonitostima, jer tako je najlakše, a svjedoci smo kod nas i u svijetu sve većeg broja ozbiljnih zdravstvenih incidenata na sportskim terenima koji, nažalost, nerijetko imaju fatalne posljedice. Tada je kasno govoriti o tome ko su krivci i gdje su propusti.

Kao što smo već naveli, propisi postoje. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo 2003. godine donijelo je pravilnik koji reguliše ovu oblast, odnosno obim i način provođenja sistematskog pregleda na području KS, što znači da ne bi trebalo biti dilema po ovom pitanju. Međutim, kada se malo zagrebe ispod površine vidi se da praksa znatno odstupa od teorije, od slučaja do slučaja, što bi nas trebalo navesti da se zapitamo da li je ikoga briga za našu djecu i njihovo zdravlje, ili se sve svodi samo na puku računicu, a u nekim slučajevima, što je posebno porazno, na otaljavanje posla.

Krenimo od početka. Našoj redakciji nedavno su se obratili zabrinuti roditelji mladih fudbalera koji su iznijeli zamjerke na kvalitet pregleda u Zavodu za sportsku medicine KS, jedinoj propisima ovlaštenoj ustanovi za vršenje tog posla.

Pravilnik je propisao nadležnost Zavoda

Navode da je djeci izmjerena visina, težina, krvni pritisak i saturacija, te su im stetoskopom poslušana pluća i srce. Ni laboratorijskih nalaza, niti EKG-a. Za uslugu su platili 20 KM, ali to im, uglavnom, nije bitno. Mnogo više brine ih da li je neki zdravstveni problem ostao neotkriven. Pitaju se kako neko ko je položio Hipokratovu zakletvu na osnovu nekompletnog pregleda ima obraza, ali i hrabrosti staviti potpis na ljekarsko uvjerenje.

Nabrojali sve, a ne rade ništa

Prvo smo se obratili Ministarstvu kulture i sporta KS odakle smo dobili odgovor da su odredbama člana 29. Zakona o sportu KS utvrđena prava sportiste na zdravstveno osiguranje, odredbama člana 44. obaveze kluba u okviru zdravstvene zaštite sportista, te odredbama 45. da ministar zdravstva donosi Pravilnik o zdravstvenom nadzoru sportista na području KS. Posljednji ovakav pravilnik donesen je, kao što smo već naveli, 2003. godine u mandatu kantonalne ministrice zdravstva Zehre Dizdarević.

Kako smo se uvjerili, odredbom člana 5. detaljno je regulisan sadržaj prvog zdravstvenog pregleda koji se obavlja prije otpočinjanja sportskih aktivnosti, odredbama člana 6. sadržaj periodičnog zdravstvenog pregleda, a odredbama člana 7. sadržaj kontrolnog zdravstvenog pregleda koji se obavlja pred svako sportsko takmičenje.

Ovako bi trebao izgledati pregled

Ovi pregledi se, prema odredbama člana 4. Pravilnika, obavljaju u JU Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo. Tačnije rečeno, trebali bi se obavljati jer teško je povjerovati da je ikada ijedan mladi sportista bio podvrgnut tako detaljnim pregledima.

Kako bi provjerili navode roditelja, obratili smo se i Zavodu, tražeći da nam detaljno nabroje koje pretrage obavljaju na ljekarskim pregledima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti djece za bavljenje sportom.
Dobili smo pisani odgovor koji bi, da nismo dalje istraživali, umirio sve naše brige i ubijedio nas da roditelji pretjeruju.

Pisani odgovor Zavoda za sportsku medicinu

Međutim, nakon nekoliko dodatno postavljenih pitanja direktor Zavoda Adnan Hadžimuratović zamolio je da nam uživo ili putem telefona „objasni“.

Dvadeset KM za par minuta posla

Hadžimuratović nam je ispričao da se susreću sa problemom zbog nedostatka specijalista medicine rada i sporta, da su molili kantonalnog ministra zdravlja Harisa Vranića da ovlasti još neku ustanovu za izdavanje ljekarskih uvjerenja i da su konzumenti njihovih usluga u najvećem procentu, oko 70 posto, škole fudbala i fudbalski klubovi.

Također, rekao je da je cijena koju naplaćuju ustvari cijena izdavanja ljekarskog uvjerenja, a ne pregleda, jer pregledi ljekara specijaliste, reagensa za laboratorijske pretrage i ostalo mnogo više koštaju.

I da, direktor je vjerovatno u pravu. Međutim, jasno je da se taj nedostatak novca vrlo lako nadomjesti nepružanjem nabrojanih usluga jer mjerenje visine, težine i krvnog pritiska sigurno ne košta ni blizu 20 maraka.

-U ovom zavodu imamo tri ljekara koji su specijalisti medicine sporta. Čuli smo da ljekarske preglede rade neke privatne ustanove i ja ne ulazim u to je li nacrno ili nije, ali znam da je inspektorica koja je dolazila kod nas rekla da smo samo mi ovlašteni. Nama bi bilo olakšanje kada bi još neko dobio dozvolu jer ja ne mogu nekom reći idi u „Sanasu“ i nacrno uradi. To ne bi bilo ispravno. Mi možemo primiti 70 pacijenata dnevno, za svakog po 15 minuta, jer smatramo da je toliko dovoljno za vađenje krvi, EKG i pregled ljekara – kaže Hadžimuratović.

Imamo svoj model, ali se držimo italijanskog

Suočen sa tvrdnjama roditelja da pregledu često traju manje od pet minuta i da se djeci ne pruži adekvatna usluga, direktor je naveo da se u Zavodu radi prema tzv. „italijanskom modelu“.

-Smatra se da je italijanska sportska medicina najbolja i ima najbolje rezultate. Oni rade jednom godišnje EKG i krvnu sliku, na šest mjeseci fizikalni pregled ljekara i onda po potrebi urin ili ako se roditelj ili pacijent pozovu na nešto onda rade dodatne pretrage – kazao je direktor Zavoda, a potom lopticu prebacio roditeljima, rekavši kako u želji da im se dijete bavi sportom znaju prećutati neki zdravstveni problem.

Zanimalo nas je zašto se vode „italijanskim modelom“ ako već postoji propis Kantona Sarajevo, a direktor nas je zamolio da mu pošaljemo Pravilnik da vidi o čemu se radi. Nedopustivo. Na našu ponovnu konstataciju da djeca godinama idu na ljekarski u Zavod i da nikada nisu dali krv na analizu, Hadžimuratović je kazao da će razgovarati sa ljekarima i da za šest godina koliko je u Zavodu „nikada nije bilo propusta da je neko pušten sa nekom srčanom manom ili slično što bi uzrokovalo neki tragičan događaj“.

-Sve što je u pravilniku mora se ispoštovati naravno, ali ljekar specijalista ima odgovornost da potpiše da je dijete zdravo. Ja vam mogu jedino obećati da ću još jednom razgovarati sa ljekarima. Imali smo u par navrata te stručne sastanke sa ljekarima specijalistima medicine sporte jer oni su na kraju krajeva odgovorni i oni su mi ispričali kako se izdaju ljekarska… Meni je svaka ta sugestija dobra. Na kraju krajeva ja nisam dole i ne pregledam djecu i ne izdajem ljekarska ali sam odgovoran da to funkcioniše kako treba i naravno da ćemo uvažiti sve to što imate kao neku sumnju – kazao je direktor Zavoda za sportsku medicinu KS.

Kompletan pregled samo za one koji insistiraju

Priznao je i to da pojedini klubovi na svoj zahtjev dobiju dodatne usluge, koje, ustvari, nisu ništa izvan onoga što je već definisano u Pravilniku i koje bi trebali pružati svim svojim korisnicima, a ne samo onima koji to zahtijevaju.

-Nama kada dođu iz FK Sarajevo traže da se uradi i spirometrija, spiroergometrija, da se urade sva druga testiranja… Znači imate saveze koji traže jednom godišnje pregled ljekara. Oni naprave svoj statut i kažu jednom godišnje. Fudbal je tu najrigorozniji i oni za djecu traže svaka četiri mjeseca – rekao je Hadžimuratović.

Zbog provjere ovih navoda ponovo smo se obratili Ministarstvu kulture i sporta KS sa pitanjem da li se svi sportski savezi u Kantonu Sarajevo trebaju pridržavati Pravilnika o zdravstvenom nadzoru sportista ili je, ipak, njima ostavljeno na volju hoće li donijeti neke svoje interne propise prema kojima će povećati ili smanjiti broj obaveznih ljekarskih pregleda, te obim pretraga koje se vrše.

-Odredbama Pravilnika nije propisana mogućnost da kantonalni savezi svojim pravilnicima regulišu ta pitanja drugačije nego je to propisano Pravilnikom – odgovorio je sekretar Ministarstva Dragan Vujmilović, dodajući da je u pripremi novi nacrt zakona o sportu KS na osnovu kojeg će kantonalno Ministarstvo zdravstva pripremiti novi Pravilnik o zdravstvenom nadzoru sportista, te razmotriti sve prijedloge, inicijative i sugestije, kao i iskustva u primjeni pravilnika koji je trenutno na snazi.

O svom se jadu zabavili

U Fudbalskom savezu KS potvrdili su da igrači bez ljekarskog nalaza nemaju pravo nastupa u takmičenjima koje organizuje ovaj savez, kao i da ljekarska uvjerenja za mlađe od 17 godina važe četiri mjeseca.

Također, naveli su da FSKS djeluje u skladu sa propisima Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH i propisima UEFA-e.

-Ljekarski pregled igrača u skladu sa parametrima Komiteta za sportsku medicinu Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH mora sadržavati sljedeće minimalne obvezujuće elemente: internistički pregled ili pedijatrijski pregled (za igrače do 16 godina), koji obavezno treba sadržavati EKG analizu u skladu sa UEFA propisima i osnovnu laboratorijsku obradu, zatim, oftalmološki pregled, stomatološki pregled i ostale testove i analize prema indikaciji – rekao je Fokusu generalni sekretar Fudbalskog saveza KS Ermin Čolpa.

Odgovor Fudbalskog saveza KS

Nismo dobili odgovore na pitanja da li priznaju samo uvjerenja od Zavoda za sportsku medicinu KS ili i drugih privatnih i javnih ustanova, te da li su svjesni, a vjerovatno jesu ukoliko im klubovi dostavljaju ljekarska uvjerenja, da obim pregleda i analiza nerijetko bude manji od propisanog. Uputili su nas na državni savez odakle nisu našli za shodno da odgovore.

Poznato je da krovna institucija bh. fudbala ima mnogo problema za koje vjerovatno smatra da su mnogo bitniji, ali je ovakav ignorantski odnos prema najmlađima nedopustiv. Od odgovornosti se ne mogu amnestirati ni oni klubovi i škole fudbala kojima je, izgleda, u fokusu naplaćivanje mjesečne članarine umjesto zdravlja djece i koji ne pokazuju interes za kvalitet pregleda.

Istini za volju, istražujući ovu temu naišli smo i na roditelje koji su pohvalno govorili o radu Zavoda za sportsku medicinu KS i bili zadovoljni pruženom uslugom.

Ministarstvo zdravlja ne zna šta se dešava

Kao što je rekao Hadžimuratović, a i sami smo se uvjerili na licu mjesta, usluge ljekarskih pregleda pružaju i privatne zdravstvene ustanove. U ovom slučaju skoro bez zamjerki kada je u pitanju kvalitet i obim pregleda, ali sporan je zakonski osnov, što se jasno vidi iz odgovora koji smo dobili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Naime, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano je da je Zavod za sportsku medicinu taj koji vrši ocjenu stanja zdravlja i daje saglasnost za aktivno bavljenje sportom i sportskom rekreacijom.

Osim na zakon, u Inspekciji se pozivaju na već pomenuti pravilnik, ali i Pravilnik o bližim uvjetima prostora, opreme i kadra za osnivanje i obavljanje zdravstvene djelatnosti u zdravstvenim ustanovama iz 2020. godine. Za Fokus su pojasnili da je, osim nadležnosti Zavoda, propisano i to da „zdravstvenu zaštitu sportske medicine pruža doktor medicine, specijalista sportske medicine/medicine rada i sporta“. Međutim, telefonski poziv jednoj privatnoj ustanovi koja obavlja ljekarske preglede djece sportista potvrdio je da su i u ovom slučaju propisi, nažalost, samo „mrtvo slovo na papiru“. U razgovoru su priznali da nemaju takvog specijalistu, ali na zvanično upućen upit sa redakcijskog e-maila nisu odgovorili.

Inspekcija se poziva na Pravilnik

I na kraju šlag na tortu. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo koje kao da egzistira u nekom paralelnom svemiru. Niti šta znaju niti ih je briga. Na Fokusova pitanja dostavili su odgovore koje je pripremio Zavod za sportsku medicinu KS. Tek nakon sugestije da nismo tražili posredovanje nego njihovo mišljenje odgovorili su da „nemaju saznanja da se neko još bavi zdravstvenom zaštitom sportista u KS u smislu kako se to bavi Zavod za sportsku medicinu koji je u nadležnosti ovog ministarstva“.

Ministarstvo zdravstva KS ne zna ništa o ovome

A da je bilo ko iz Ministarstva samo prošetao kilometar na jednu ili na drugu stranu, uvjerio bi se da Zavod, nažalost, često ne radi kako treba i da druge zdravstvene ustanove rade poslove za koje nemaju ovlasti. Krajnje je vrijeme da se svi počnemo odgovorno ponašati, da shvatimo da su u pitanju zdravlje i životi djece te da se ne smije tolerisati ni jedna jedina greška koja bi na kraju mogla biti preskupo plaćena.