Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnica SBB-a

Sanela Prašović Gadžo: Neka Konaković pokaže predračun za helikopter od 27 miliona KM

sanela prasovic gadzo

Kukanje i plakanje koje slušamo i gledamo od političkih neistomišljenika i prozivanje SBB-a, SDA i DF-a zbog toga što su izgubili vlast, očajnički je potez onih koji su svojim postupcima učinili sve da ih pamtimo po kršenju zakona i pokušajima da uzmu na brutalan način novac naših građana, napisala je Prašović-Gadžo

Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović-Gadžo oglasila se na svom Facebook profilu nakon što su je, kako je napisala, nazvali “ekspertom za helikoptere” te joj uputili niz uvreda.

Njen status prenosimo u cijelosti:

– Trudim se da ne odgovaram na uvrede kad su mi upućene zato što mislim drugačije ili imam drugačija politička stajališta.

No, kako sam opet direktno i ironično prozvana “ekspertom za helikoptere” u vrlo ružnom i potcjenjivačkom kontekstu, osjećam potrebu da ovdje napišem nekoliko osobnih stajališta.

Dakle, nije potrebno biti ekspert za nešto da bi se provjerila realna, tržišna cijena nečega.

Uvijek sam iskreno govorila u javnosti i borila se za bolji život građana. Ukazivala na nepravilnosti. Jedna od nepravilnosti bila je i namjera Vlade Kantona Sarajevo da kupi helikopter po mnogo većoj cijeni od tržišne.

Da li je ispravno kupiti helikopter od 27 miliona KM ako se može nabaviti za šest miliona KM? Naravno da nije. Da li sam kriva ja što sam pronašla i objavila cijenu argumentiranim primjerom ili što su oni napisali i rekli da košta mnogo, mnogo, mnogo više?

Uvrede za mene, SBB i gospodina Fahrudina Radončića, potcjenjivanje i prozivanje da su to što ukazujemo na nezakonitosti “mafijaški potezi”, najbolje, zapravo, opisuju poteze onih koji mjesecima poduzimaju aktivnosti suprotno važećim zakonima.

Zato ovim putem pozivam Dinu Konakovića da, ako nije imao namjeru netransparentno potrošiti više od 20 miliona maraka, izađe pred javnost i objasni koje je to “strane eksperte”, a kaže da ih ima šest, angažirao da utvrde cijenu helikoptera od 27 miliona maraka.

Imena, prezimena, stručnost. I neka javnosti, građanima Kantona Sarajevo, pokaže specifikaciju helikoptera, predračun ili ponude s tipom, godinom proizvodnje i cijenom. Pozivam da pokažu konkretne ponude ili predračune na kojima piše cijena od 27 miliona. I znam da ih neće pokazati javnosti nego će nastaviti da vrijeđaju one koji ne dozvoljavaju krađu novca građana Bosne i Hercegovine.

Kad predsjednik Kantonalne skupštine odredi sebi budžet od skoro 600.000 KM i onda taj budžet dijeli kako mu je ćeif i kao da je to njegov privatni novac, a ne novac svih građana Kantona Sarajevo, onda to, prosto, nije ispravno.

Dati 100.000 KM imamu, radikalnom efendiji Išeriću za stan je, ako baš hoćete, krivično djelo. Koji su to kriteriji bili pa je Išerić izdominirao i zadovoljio? Njegovo političko djelovanje i besjedenje kada je brutalno vrijeđao Radončića i SDA poručivao da ne smije s njim? Da li je za sve svoje govore i pisanja u predizborna vremena isplata od 100.000 iz budžeta za njegove osobne, privatne potrebe bila nagrada? Očito da jeste. I braniti to sada pričom da je iznos uplaćen IZ je neozbiljno, jer je poznato da je novac otišao za Išerićev stan.

No, neka Tužilaštvo KS to utvrdi.

Ili, Tužilaštvo KS treba provjeriti i po kojem Zakonu ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica prima dodatak od 30 posto na plaću kao policajac s ovlaštenjima iako ih po Zakonu nema. Oglušio se ministar Katica i na konkretno mišljenje revizora koji su mu napisali u svom nalazu da je primanje tih dodatnih finansijskih sredstava na plaću nezakonito.

Ili, izađe premijer Forto i javno izjavi da gledaju da problem gradnje Prve transverzale riješe uplatom odštete firmi “Penny Plus” za uklanjanje njihovih nezakonito izgrađenih objekata. I onda kada ja na to ukažem javno, jer je SBB spriječio isplatu iz budžeta 10 miliona KM novca naših građana, meni se poručuje i piše da sam rekla neistinu?! Zašto? Zato što sam podsjetila građane na Fortine izjave?

Imala je Vlada KS mnogo pogrešnih koraka.

Sjećate li se situacije oko izbora komesara?

Vi, dragi građani, ne znate da su dva člana Nezavisnog odbora svjesno dala najlošiju ocjenu drugom kandidatu koji je mogao proći i ispunjavao sve uvjete.

Ministar unutrašnjih poslova Katica hvalio se kako imaju potpuno “izvan političkih utjecaja” izbor komesara, krijući pri tom da je supruga jednog člana Nezavisnog odbora član Glavnog odbora jedne stranke ljevice iz šestorke. Kada joj je muž progurao Selimovića za komesara, politički angažiranu suprugu Vlada KS imenovala je za članicu Upravnog odbora KCUS-a!

I tu je SBB džentlmenski šutio iako smo znali i za dogovorene ocjene i za namještanje.

I toliko o nezavisnosti Odbora za izbor komesara Kantona Sarajevo.

Dalje, priča o videonadzoru. Sasvim je OK da se postave kamere. Ali, nije OK da ih postavlja “jaranska firma”, kao što nije OK da odjel administracije i ministar koji nema operativne nadležnosti, prisvoje rad Odjela videonadzora. Zašto? Pa, taj je odjel i prije postojao u MUP-u KS i pripadao Saobraćajnoj policiji. Osobno poznajem osobe koje su tu radile. Samo policijski službenici s operativnim nadležnostima ili ovlaštenjima mogu raditi u Odjelu videonadzora, jer oni mogu djelovati ako uoče neko krivično djelo ili prekršaj ili osobu koja je počinilac krivičnog djela. Administacija nema operativne nadležnosti i ovlaštenja pa, stoga, Katicina kontrola i politizacija tog dijela posla nije ispravna.

Sad mi, evo, pade na pamet i ta priča da ambasade SAD i Velike Britanije podržavaju Fortinu vladu.

I OK. Međutim, koliko se sjećam, ja sam, kao članica Komisije za sigurnost, zatražila da se održi i osigura Parada ponosa kada su ministar Katica i njegov Narod i pravda izjavljivali i pozivali da prajda ne bude u Sarajevu. U toku Parade ponosa, čelnik Naroda i pravde otišao je iz Sarajeva i njegova stranka i on nisu podržali poštivanje ljudskih prava. Za njih, dio LGBT populacije, naših građana, ne treba imati nikakva prava. Prevedeno, tresnuli su šamar brojnim ambasadama koje su podržale paradu, među njima i američkoj i britanskoj.

Nikakvi trkači okolo koji prenose neistine nekim ambasadorima o SBB-u, meni ili predsjedniku Fahrudinu Radončiću, ne mogu izbrisati ono što se uistinu događalo. Ili sve ono što je nezakonito rađeno tokom posljednje godine

Hoćete li još?

Predsjednik Skupštine naređivao je ministrici obrazovanja da sklopi unosan posao od 500.000 KM s IT firmom osoba koje su mu poznate i koje je predstavio ministrici. Kad je ona odbila da to učini, na nju je krenula hajka.

Spomenimo, onda, i izmjene Zakona o policijskim službenicima i Pravilnika… sve u stilu: ovima koji ne ispunjavaju sadašnje uvjete za veće činove, to ćemo omogućiti pa ćemo ih imenovati na pozicije i uvesti potpunu kontrolu. Političku naravno. I sve to ignorirajući provedenu reformu policije.

Mogla bih ovdje još mnogo toga napisati. No, pristojnost i poznavanje pravila političke komunikacije upozoravaju me da stanem. Dosta je.

I dopustite mi na kraju, brutalne uvrede koje smo slušali ovih dana na račun SBB-a, predsjednika Fahrudina Radončića i, evo, i mene, ništa ne znače. Hvala članovima Naroda i pravde (sad već bivšima), koji su mi se javili, jer ih je bilo sramota zbog riječi članova njihove stranke. Veliko hvala i onim članovima NiP-a koji su sada potpisali za SBB.

Hvala i svima vama na porukama podrške meni osobno i predsjedniku Radončiću i SBB-u.

Ispred nas je mnogo posla. Mi se bavimo tim.

Nane su “vaskrsnule” i ta je priča završena.

Kukanje i plakanje koje slušamo i gledamo od političkih neistomišljenika i prozivanje SBB-a, SDA i DF-a zbog toga što su izgubili vlast, očajnički je potez onih koji su svojim postupcima učinili sve da ih pamtimo po kršenju zakona i pokušajima da uzmu na brutalan način novac naših građana.

Nije im prošlo. Treba dostojanstveno otići bez plakanja. Političku komunikaciju treba naučiti. Uostalom, kukanje, jadikovanje, plakanje i nisko vrijeđanje je za slabiće.

Prije dva mjeseca sam operisala rak, cijelu godinu se mučim s Lajmskom bolesti i užasnim bolovima, ali niti sam plakala niti kukala. Treba znati biti jak. Nije to za svakoga.

Želim vam sve najbolje u godini ispred nas, napisala je Sanela Prašović-Gadžo.