Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Saniranjem Tjentišta vratimo dug partizanima”

foca

Socijaldemokratska partija Crne Gore i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozivaju Vladu Crne Gore i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i vlasti na nižim nivoima, da se odazovu pozivu Nacionalnog parka “Sutjeska”, boračkih i antifašističkih organizacija bivših republika SFRJ i zajedničkim sredstvima saniraju klizište i obezbijede sanaciju spomeničkog kompleksa na Tjentištu.

Spomenik na Tjentištu jeste vlasništvo Bosne i Hercegovine, ali je u simboličkom, moralnom i istorijskom smislu baština ljudi svih naroda i država bivše Jugoslavije i svih poštovalaca antifašističke borbe.

Kao partije koje počivaju na antifašizmu, kao jednom od temelja svog postojanja, i koje su uvijek predvodile borbu za progresivne vrijednosti, imamo obevezu da zaštitimo i sačuvamo spomenike najsvjetlijih trenutaka naše antifašističke istorije i tako vratimo mali dio onoga što dugujemo partizanima.

Samo na temelju antifašističkih vrijednosti, na kojima je i formirana Evropska unija, mogu se graditi suštinski evropska, demokratska i prosperitetna društva.

Nebriga i ćutanje vlasti naših zemalja na javne pozive za pomoć u suprotnosti je sa borbom i životom naših predaka. koje je čak i komandat neprijatelja opisao kao ljude “s borbenim moralom koji izaziva čuđenje”.

Emocija, koju su probudili potomci boraca sa Sutjeske, najbolje pokazuje neuništivost slobodarskog i antifašističkog duha naših naroda i obavezuje na drugačiji odnos prema sjenama oslobodilaca Jugoslavije. Dok god se bude čuo takav glas, Ljubin grob (Tjentište) će ostati simbol koji će budućim generacijama poručivati da još ima “živih proletera”, stoji u saopštenju koje potpisuju Ranko Krivokapić predsjednik SDP-a Crne Gore i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.