Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koncesije za eksploataciju

Sanja Renić: “Ovo je vrlo vjerovatno bosanski Rio Tinto”

renic (1)

Ista ta firma stvara privid društveno odgovornog poslovanja tako što je dodijelila pet stipendija od 250 KM učenicima osnovne škole u Varešu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog ministra Zlatka Jelića umanjila jednokratnu koncesionu naknadu koncesionaru Eastern Mining d.o.o. Sarajevo za 98,5%. Tim povodom reagirala je Sanja Renić, zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK.

“Vlada ZDK, pogodujući koncesionaru, oštetila je budžet ZDK za desetine miliona maraka samo u 2020. godini. S prvotnih 10.000 KM po hektaru naknada je Eastern Miningu za eksploataciju ruda spuštena na 150 KM po hektaru.

Ista ta firma stvara privid društveno odgovornog poslovanja tako što je dodijelila pet stipendija od 250 KM učenicima osnovne škole u Varešu. To nije ni blizu dovoljna kompenzacija za oko 70 miliona koliko od društvenih dobara zaradi. U Varešu u najvećoj mjeri i vrše eksploataciju kad je u pitanju BiH.

S obzirom na to da se na istom tom lokalitetu u općini Vareš pojavila i sestrinska firma od Eastern Mining d.o.o. Sarajevo, koja se zove Seven Plus d.o.o. Sarajevo, postavlja se logično pitanje, koliko hektara imaju pod dodijeljenom koncesijom ova dva koncesionara, koliko su do sad novaca uplatili po pitanju koncesione naknade i koliko još trebaju uplatiti, jer su na burzama prodali dionice u vrijednosti 12 miliona australskih dolara, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je nalazište u općini Vareš veće od 1,5 milijardi KM. Još je važnije to koliko im je Vlada ZDK spremna pogodovati.

Stoga pozivam javnost u najširem smislu da zajedno širom otvorimo oči. Razloga za sumnju da se ovdje radi o svemu više nego o društveno odgovornom i ekološki savjesnom poslovanju ima napretek. Ovo je vrlo vjerovatno bosanski Rio Tinto.”