Sarajevo vs. Bleiburg

Ni muslimansko, ni katoličko, ni pravoslavno, nego antifašističko

partizani ustaše

Sedam i po decenija nakon što su fašisti protjerani iz Sarajeva, pokušava se spiritualnom reinkarnacijom krvnika, oživjeti duh zla i fašizma

Revizionizam je stigao i na naša vrata. Zapravo je ušao i ide pravo prema našoj katedrali. Kažem našoj, jer kao stanovniku Sarajeva, katedrala je moja, kao i pravoslavna crkva i sinagoga, džamija, Hagada…, kao i Vječna vatra. Pripadaju svima nama, piše Eldin Karić za Žurnal.

Kada šaljemo fotografije iz Sarajeva, tražimo ugao iz kojeg možemo najbolje uhvatiti krovove svih vjerskih objekata u jednom kadru. To je Sarajevo – sve u jednom. Sve razlike sa najmanje jednom zajedničkom osobinom, one su sarajevske. Dakle, naše. Bez neke od njih, to više nije Sarajevo. To zna svaki stanovnik Sarajeva. Ako želiš sačuvati Sarajevo, onda moraš čuvati ono što ga čini posebnim. Sarajevo nije samo grad, mjesto življenja. Sarajevo je životna odrednica. To znači Sarajlija si bilo gdje u svijetu. U Beogradu, Zagrebu, Tokiju, Kualalumpuru… Bez obzira kako se zoveš, da li si sa Ilidže ili s Čaršije. Ništa više, ništa manje. Ništa drugo, treće. Samo, Sarajlija.

ZABRINUTI REIS

Ovih dana je najavljena komemoracija poginulima u Bleiburgu. Očit revizionistički pokušaj izjednačavanja fašizma i žrtava fašizma tokom Drugog svjetskog rata. S ciljem da se Sarajevo stavi na listu gradova koji smatraju da su fašistima iz Drugog svjetskog rata uskraćena njihova ljudska prava. Da su krvnici Maksa Luburića nedužne žrtve antifašista. Isti oni krvnici koji su po Marijin dvoru redom vješali ilegalce i antifašiste Sarajeva, sada su “žrtve”. Oni koji su u konc logore odvodili Jevreje, Srbe, Rome, komuniste…, ubijali sve redom, sada su mučenici.

Sedam i po decenija nakon što su fašisti protjerani iz Sarajeva, pokušava se spiritualnom reinkarnacijom krvnika, oživjeti duh zla i fašizma.

Odlučio je neko, negdje u Hrvatskoj, da se u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, održi misa za Bleiburg. Tamo gdje se slobodno promovišu fašistički simboli Hitlerovih kolaboracionista, gdje se rado sluša Thompsonova “Jasenovac i Gradiška Stara…”, gdje se zvanično dozvoljava ustaški pozdrav “Za dom spremni”…, tamo je odlučeno da se misa za Bleiburg održi u gradu koji svojom sudbinom, životima svojih građana već stoljećima prkosi raznim fašistima.

Neko je tamo gdje se stvarao UZP Herceg-Bosna, poslao katil ferman Sarajevu.

Taj neko je dobro znao kako će Sarajlije reagovati. Opravdano su očekivali reakciju na njihovu fašističku provokaciju.

Građani Sarajeva masovno su stali u odbranu svoga grada. Najavljeni su protesti protiv mise za Bleiburg.

A, onda su se pojavili “dušebriznici”, poput efendije Kavazovića, reis ul uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji smatraju da “u obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene” i da “katolička crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati”.

On i njemu slični smatraju kako “neko vjerovatno želi da između muslimana i katolika ili nekoga trećeg, dođe do nesuglasica”.

LAŽNE PATRIOTE

Čak i ako povjerujemo u dobronamjernost Kavazovića i njemu sličnih, koji ničim ne osuđuju učenje dove za Bleiburg na zagrebačkom Mirogoju, njihova zabrinutost je lažna.

Prvo, u Sarajevu ne žive samo muslimani, mada bi to neki od njih voljeli.

Drugo, nisu samo, kako kaže reis, muslimani protiv održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu. Misu za fašiste ne žele ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati…, svi oni koji smatraju da je to pokušaj revizionizma istorijskih činjenica.

Treće, misa za fašiste u sarajevskoj katedrali je misa za fašiste u Sarajevu, izvan ili u katedrali, nebitno.

Četvrto, protesti protiv oživljavanja fašizma treba da se dešavaju izvan katedrale, a ne u crkvi.

Peto, Sarajlije nemaju problema sa katolicima i Hrvatima. Sarajlije nemaju problema sa svima onima koji smatraju da ne treba održati misu fašistima.

Građani Sarajeva imaju i uvijek će biti protiv onih koji smatraju da treba odati počast krvnicima i zločincima. Na ovom ili na onom svijetu, svejedno.

Zbog toga, Sarajlije će iskazati svoj stav o misi za Bleiburg i ustati protiv fašizma, bez obzira koliko to smetalo reisu Kavazoviću i lažnim režimskim patriotama.