Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevogas duguje BH-Gasu 60 miliona KM

BiH

gas

KJKP Sarajevogas još uvijek nije izmirio enormna dugovanja prema BH-Gasu, koja danas iznose blizu 60 miliona KM za potrošeni gas, i ukoliko ne dođe do radikalne promjene u odnosu na dosadašnji tok uplata, moglo bi biti ugrožena isporuka gasa za narednu sezonu grijanja, upozoravaju iz BH-Gasa.

S tim u vezi predstavnici BH-Gasa inicirali su i očekuju u što kraćem periodu sastanke s predstavnicima KJKP Sarajevogasa i Vlade Kantona Sarajevo, kako bi se osigurala sigurna naredna sezona grijanjem, uz minimalne uvjete, a to podrazumijeva snižavanje duga KJKP Sarajevogasa ispod 35 miliona KM prije početka nove sezone grijanja.

– Naš prvenstveni cilj je da osiguramo svim potrošačima stabilno snabdijevanje gasom, stoga se nadamo da ćemo u tim nastojanjima imati neophodnu saradnju i podršku Vlade KS i KJKP Sarajevogasa – istaknuli su u BH-Gasu.

Sredstva koja prema tom preduzeću duguje Sarajevogas, neophodna su im za izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa, ali i minimum koji nam je potreban da budu dio razvojnih projekata gasne privrede u ovom dijelu Evrope, na što ih obavezuju i direktive Evropske unije.

U suprotnom, nastavak neekonomskog postupanja Sarajevogasa prema BH-Gasu i neplaćanje isporučenog gasa dovodi sve građane BiH u izuzetno tešku poziciju jer BH-Gas neće moći osigurati stabilnu sezonu grijanja, a BiH i BH-Gas udaljavaju se od mogućnosti ravnopravnog učešća u regionalnim gasnim projektima.

Jedan od strateških ciljeva kompanije BH-Gas je osigurati dodatni izvor snabdijevanja gasom, što je u skladu s obavezujućom direktivom Evropske unije koje Bosna i Hercegovina mora provesti u oblasti energetike.

Predstavnici BH-Gasa do sada su imali aktivan angažman na sastancima Inicijative za povezivanje gasnog tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – CESEC) u Briselu, gdje zastupaju interese BiH.

Cilj ove Inicijative je da integrira i razvija gasno tržište Centralne i Jugoistočne Evrope, a u okviru nje BiH učestvuje u Jadranskoj regionalnoj podgrupi s prijedlogom projekta izgradnje gasovoda na pravcu Slavonski Brod – Bosanski Brod – Zenica.

Pored toga, predstavnici BH-Gasa aktivno učestvuju i u projektu Jadransko-jonski gasovod, za koji su 5. juna ove godine ministri vanjskih poslova i ekonomije BiH, Crne Gore, Albanije i Hrvatske potpisali zajedničku izjavu kojom daju podršku za realizaciju ovog projekta.

Iako su značajni napori usmjereni u cilju realizacije razvojnih projekata, s kojima se osigurava stabilnost snabdijevanja gasom BiH, i dalje postoje problemi koji ugrožavaju gasni sistem BiH, kaže se u saopćenju BH GAS-a.