Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajlije tačno u podne odale počast stradalima u Parizu (FOTO)

BiH

Sarajlije odale počast stradalim u Parizu

U znak solidarnosti sa žrtvama stradalim u posljednjim terorističkim napadima u Parizu u BiH je danas proglašen Dan žalosti.

Tim povodom, građani oba entiteta pozvani su da minutom šutnje, učenjem Fatihe ili na drugi način tačno u podne odaju počast nastradalima u Francuskoj.

To su i učinili građani Sarajeva u 12 sati kada se na Katedrali Srca Isusova oglasilo zvono.

Zastave na državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama spuštene su na pola koplja. Na javnim mjestima ne mogu se održavati zabavni događaji dok ugostiteljski objekti i televizijske i radio-stanice svoj program trebaju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti.

Građani Sarajeva proteklih dana, solidarišući sa francuskim narodom, položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred zgrade ambasade Francuske u BiH, u Sarajevu.

Evropski lideri pozvali su sve zemlje da danas, u ponedjeljak 16. novembra u 12 sati odaju počast žrtvama terorističkog napada u Francuskoj.

Inicijativi se pridružila i Islamska zajednica BiH odakle su jučer kazali kako će se ezani u mjestima u BiH gdje su se trebali oglasiti tačno u 12 sati, oglasiti pet minuta kasnije.

U petak uveče na šest lokacija u Parizu izveden je niz terorističkih napada u kojima je smrtno stradalo 132 ljudi dok je 349 ranjeno.