Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović i Ljajić potpisali protokol o uklanjanju barijera u trgovini Srbije i BiH

BiH

sarovic_ljajic

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su danas u Beogradu Protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između dve zemlje, javlja Anadolu Agency.

Ministar Mirko Šarović rekao je da su ovim Protokolom uklonjene barijere koje su najviše smetale predstavnicima Srbije i Bosne i Hercegovine, među koje je pobrojao izvoz mleka, pilećeg mesa, voća, povrća, malina, proizvoda od čelika, vode, sokova i piva.

“Uveren sam da će uštede od uklanjanja ovih barijera osetiti i budžeti i sami privrednici”, rekao je Šarović.

Ministar Rasim Ljajić rekao je da je od 13 barijera uklonjeno sedam, da će dve biti uklonjene do kraja januara 2018. godine (o izvozu poljoprivrednih proizvoda i priznavanje analiza laboratorija za neprehrambene proizvode).

On je rekao da kao problematičan ostaje i izvoz piva iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, za šta je potrebna promena određenih propisa, kojoj se obe strane nadaju u prvoj polovini 2018.

Jedan od problema su i granični prelazi Kotroman-Vardište i Ljubovija-Bratunac na kojima se stvaraju velike gužve jer nema terminal i veterinarske inspekcije, rekao je Ljajić i dodao da treba uskladiti propise i o javnim nabavkama i da je četvrta barijera na čijem rešenju će raditi uvoz određenih auto-dizalica iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

“Mislim da smo napravili ogroman posao, da smo napravili model saradnje koji će biti primenjivan ne samo između dve zemlje, ovo je model saradnje koji mi želimo da predstavimo kao primer dobre prakse sa drugim zemljama u regionu”, rekao je Ljajić.

On je najavio da Srbija želi da na isti način rešava problem u trgovini i sa drugim zemljama poput Makedonije i Crne Gore sa ciljem da se stvori jedinstveni ekonomski prostor, jer je prema njegovim rečima ovo brz i efikasan način, na koji su Srbija i Bosna i Hercegovina problem rešile za nekoliko meseci.

Ministri su na konferenciji za novinare u Beogradu kazali da je dogovoreno i da se radne grupe sastaju na tri meseca kako bi videle da li ima novih barijera i kako da ih uklone.

“Uveren sam da ćemo kroz ovaj mehanizam i tromesečni monitoring biti primeri i drugima”, rekao je Šarović.

Ministri su izrazili i zadovoljstvo dosadašnjom trgovinskom razmenom dve zemlje, pa je Šarović kazao da očekuje da u 2017. godini razmena dostigne obim oko milijardu i 700 miliona evra.

“Srbija drugi najvažniji spoljno trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Ove mere imaju za cilj da tu našu saradnju poboljšaju i pojačaju. U 2017. robna razmena imaće rast od 14,15 odsto. Ovim dogovorom daćemo novi impuls, novi snažan korak”, rekao je Šarović.

Ministar Ljajić rekao je da je u prvih 10 meseci 2017. godine razmena sa Bosnom i Hercegovinom za 200 miliona evra veća nego u prvih 10 meseci prošle godine, a da bi uz nove mere naredne godine mogla da dostigne obim od dve milijarde evra.