Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDS-a

Šarović: Sankcionisat ćemo sve one koji udaraju na integritet RS-a

Banja Luka: Predsjednik Narodne skupštine RS pozvao predsjednike svih stranaka na sastanak
26.07.2021., Narodna skupcina/skupstina RS, Banja Luka (BiH) – Nedeljko Cubrilovic, predsjednik Narodne skupstine RS (NS RS) pozvao je na sastanak predsjednike svih stranaka zastupljenih u NS RS, a sa sjedistem u ovom entitetu, povodom odluke Valentina Inzka o zakonu o zabrani negiranja genocida. Lideri politickih partija zakljucili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjednistvu, Savjetu ministara i Parlamentu BIH dalje nece ucestvovati u radu, dok se ne rijesi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Dogovoreno je da se na sjednici NS RS koja ce biti u naredni petak nadju izmjene dva krivicna zakona kao i da ce ta sjednica biti zatvorena za javnost. Na sastanak su dosli Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH i predsjednik stranke SNSD, Mirko Sarovic, predsjednik stranke SDS-a, Zeljka Cvijanovic, predsjednica RS, Radovan Viskovic, premijer RS, Nenad Nesic, predsjednik stranke DNS, Branislav Borenovic, predsjednik PDP-a, Darko Banjac, predsjednik Narodne stranke RS, Nenad Stevandic, predsjednik Ujedinjene Srpske, Petar Djokic, predjsednik Socijalisticke partije, Goran Selak, predsjednik Socijalisticke partije RS. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Šarović je istakao da je SDS, kada je riječ o Republici Srpskoj, spreman da sarađuje sa svima, ali od “SNSD-a traži da preko ovog pitanja ne vodi svoju stranačku kampanju, potpisujući peticije pod zastavom SNSD-a”, jer “to nije uredu ako žele da ovo bude zajednički projekt”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je, nakon posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka očigledno da će politička kriza potrajati, zbog čega je potrebno vući pametne poteze.

Šarović je poručio članstvu SDS-a da bi bilo nedopustivo da SDS nije pristao na razgovor s vladajućim partijama po pitanju nametnutih dijelova Krivičnog zakona BiH od visokog predstavnika.

“Mi smo čak bili kreatori ideje sjednice Narodne skupštine RS-a. Na našu inicijativu je odlučeno da se mijenja Krivični zakon Republike Srpske u odredbama, da se kažnjavaju povrede ugleda RS-a. Sankcionisat ćemo sve one koji udaraju na integritet Republike Srpske, omalovažavajući je i ponižavajući je. To će biti mudar odgovor, u skladu sa zakonom, pa će možda neki drugi koji danas likuju nad ovom situacijom pred kojom se našla RS da shvate da ovo nije put ka boljitku BiH”, rekao je predsjednik SDS-a.

On je istakao da se cijeli ovaj proces neće zaustaviti na ove dvije mjere, jer je očigledno da će politička kriza potrajati i zato je potrebno vući pametne poteze koji će zaštititi srpske interese, saopšteno je iz SDS-a.

“Te odluke ne može da donese samo SDS ili PDP ili DNS, već svi zajedno treba da učestvujemo u procesu zaštite interesa Republike Srpske. SDS je kao stranka pretrpio mnogo sankcija od visokog predstavnika. Naši stavovi, za razliku od nekih drugih partija, nisu se mijenjali u posljednjih 20 godina. Ti drugi su sada izrazili spremnost da se po ovom pitanju okupimo. Ukoliko iznevjere datu riječ, to će se brzo pokazati. Kad se steknu uslovi za rad Parlamenta BiH, razgovarat ćemo s političkim strankama iz FBiH i tu će biti značajan jednoobrazan stav političkih stranaka iz RS-a”, zaključio je Šarović.

Šarović je istakao da je SDS, kada je riječ o Republici Srpskoj, spreman da sarađuje sa svima, ali od “SNSD-a traži da preko ovog pitanja ne vodi svoju stranačku kampanju, potpisujući peticije pod zastavom SNSD-a”, jer “to nije uredu ako žele da ovo bude zajednički projekt”.