BiH

Predsjednik SDS-a

Šarović: Sankcionisat ćemo sve one koji udaraju na integritet RS-a

28/07/2021
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Šarović je istakao da je SDS, kada je riječ o Republici Srpskoj, spreman da sarađuje sa svima, ali od "SNSD-a traži da preko ovog pitanja ne vodi svoju stranačku kampanju, potpisujući peticije pod zastavom SNSD-a", jer "to nije uredu ako žele da ovo bude zajednički projekt"

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je, nakon posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka očigledno da će politička kriza potrajati, zbog čega je potrebno vući pametne poteze.

Šarović je poručio članstvu SDS-a da bi bilo nedopustivo da SDS nije pristao na razgovor s vladajućim partijama po pitanju nametnutih dijelova Krivičnog zakona BiH od visokog predstavnika.

“Mi smo čak bili kreatori ideje sjednice Narodne skupštine RS-a. Na našu inicijativu je odlučeno da se mijenja Krivični zakon Republike Srpske u odredbama, da se kažnjavaju povrede ugleda RS-a. Sankcionisat ćemo sve one koji udaraju na integritet Republike Srpske, omalovažavajući je i ponižavajući je. To će biti mudar odgovor, u skladu sa zakonom, pa će možda neki drugi koji danas likuju nad ovom situacijom pred kojom se našla RS da shvate da ovo nije put ka boljitku BiH”, rekao je predsjednik SDS-a.

On je istakao da se cijeli ovaj proces neće zaustaviti na ove dvije mjere, jer je očigledno da će politička kriza potrajati i zato je potrebno vući pametne poteze koji će zaštititi srpske interese, saopšteno je iz SDS-a.

“Te odluke ne može da donese samo SDS ili PDP ili DNS, već svi zajedno treba da učestvujemo u procesu zaštite interesa Republike Srpske. SDS je kao stranka pretrpio mnogo sankcija od visokog predstavnika. Naši stavovi, za razliku od nekih drugih partija, nisu se mijenjali u posljednjih 20 godina. Ti drugi su sada izrazili spremnost da se po ovom pitanju okupimo. Ukoliko iznevjere datu riječ, to će se brzo pokazati. Kad se steknu uslovi za rad Parlamenta BiH, razgovarat ćemo s političkim strankama iz FBiH i tu će biti značajan jednoobrazan stav političkih stranaka iz RS-a”, zaključio je Šarović.

Šarović je istakao da je SDS, kada je riječ o Republici Srpskoj, spreman da sarađuje sa svima, ali od “SNSD-a traži da preko ovog pitanja ne vodi svoju stranačku kampanju, potpisujući peticije pod zastavom SNSD-a”, jer “to nije uredu ako žele da ovo bude zajednički projekt”.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.