BiH

akcija uskok-a

Uhapšeni “perači novca”, na lažne funkcije direktora stavljali i državljane BiH

28/07/2021
Foto: PIXSELL (Ilustracija)

Tužiteljstvo je saopćilo da je optužnica podignuta protiv šestero hrvatskih državljana starosti između 61 i 40 godina te 60-godišnjeg mađarskog državljanina i 47-godišnjeg srbijanskog državljanina

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana, jednog državljanina Mađarske i jednog državljanina Srbije koji se terete da su u sklopu zločinačkog udruženja prali novac.

Tužiteljstvo je saopćilo da je optužnica podignuta protiv šestero hrvatskih državljana starosti između 61 i 40 godina te 60-godišnjeg mađarskog državljanina i 47-godišnjeg srbijanskog državljanina, javlja Hina.

Optužnicom se prvookrivljeni 56-godišnjak tereti da je od oktobra 2018. do decembra 2019. u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji povezao okrivljenike radi pranja novca koje su ”treće osobe” stekle prevarama.

Tužiteljstvo je preciziralo da je 56-godišnjak preuzeo upravljanje nad više firmi u vlasništvu ostalih okrivljenika, a koje su postavljale hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora. Nakon što je na račune tih firmi uplaćeno 3,5 miliona eura i 686 hiljada britanskih funti koje potječu od prevara koje su počinile nepoznate osobe lažnim predstavljanjem, 56-godišnjak je osigurao transfere većeg dijela tog novca, dodao je Uskok.

Novac je, nadodao je Uskok, transferiran na račune firme iz Pule, nakon čega su okrivljenici dio novca transferirali na druge račune, a dio podizali u gotovini, dok su dio novca zadržavali.

Okrivljenici su se tako nepripadno okoristili za 747 hiljada kuna i 44 hiljade eura, dok su mađarski državljanin i državljanin Srbije na isti način primili najmanje 720 hiljada dolara stečenih prevarom, a koje su kasnije transferirali na druge račune ili podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu.

Na taj način su za sebe zadržali 583 hiljade kuna, zaključio je Uskok.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.