BiH

predsjednik sds-a

Šarović: Želimo biti zajedno, naš interes je da se Srbi vraćaju u Mostar

04/10/2020

Po njegovim riječima, njihov je interes da se Mostarci, prije svega Srbi, vrate u Mostar

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović sastao se u nedjelju u Mostaru s nosiocem liste “Ostajte ovdje –Zajedno za naš Mostar“ Veliborom Milivojevićem, te nosiocima područnih gradskih lista, predstavnicima Izbornog štaba i gradskog odbora SDS-a Mostar.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima Liste u proteklih mjesec i pol dana i značaju rezultata koje ona treba da ostvari na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru 20. decembra ove godine.

Lista ”Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar”, je jedinstvena lista mostarskih Srba koju su za lokalne izbore u Mostaru prijavili SNSD i SDS, a koju podržavaju i srpska udruženja. Njome će Srbi pokušati izabrati svoje predstavnike u Gradsko vijeće Mostara.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je nakon sastanka kak je sporazum koji su oko izlaska na izbore u Mostaru potpisali sa SNSD-om važan trenutak za obje stranke, ali i Srbe u Mostaru.

Po njegovim riječima, njihov je interes da se Mostarci, prije svega Srbi, vrate u Mostar.

“Naš interes je da se Srbi vraćaju u Mostar, a ovo je temelj koji će omogućiti da autentični predstavnici Srba kreiraju budućnost, Mostara, a vjerujem sam da će se to i dogoditi- uvjeren je Šarović.

Mišljenja je da zajedništvo i dobar rezultat na izborima polučiti vraćanjem Srba u Mostar.

-Mislim da je naša obaveza da se to dogodi. Širom RS-a mi smo konkurentni, što je demokratski i to je politika, ali u Mostaru želimo biti zajedno. To je za dobro Mostara i našeg naroda – izjavio je Šarović.

Nosilac liste ”Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar” Velibor Milivojević izjavio je kako je sastanak potvrda kontinuiteta potpore SNSD-a i SDS-a i jedinstva koje je postignuto.

-Siguran sam da će ovi izbori 20. decembra donijeti prekretnicu za Mostar i od ‘grada slučaja’ napraviti grad primjer ne samo za BiH nego i za regiju-zaključio je Milivojević.

Predsjednik Glavnog Izbornog štaba Grada Mostara liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” Luka Petrović rekao je nakon sastanka kako su apsolutno suglasni da nepodjeljeni sa zajedničkom listom ulaze u izbornu kampanju.

On je podsjetio na to da rok za prijavu putem pošte ističe 6. oktobra u 24.00 h.

-To je vrlo važno jer mali broj Mostaraca, Srba, koji žive u Mostaru sveden na oko 4.400 ljudi, mada ih na biračkom spisku ima više te da pravo glasa ima mnogo više njih jer je po popisu stanovništva iz 1991. ovdje živjelo oko 28.000 Srba – istaknuo je Petrović.

– Cilj nam je da nakon 20. decembra Srbi zauzmu konstitutivno mjesto i pomognu narodu koji se vratio i želi se vratiti. Apsolutnu podršku smo u tome dobil i od predsjednika SDS-a koji će prenijeti poruku da je važan izborni rezultat bez obzira ko prošao – dodao je Petrović.

Lokalni izbori u Mostaru će, nakon 12 godina, biti održani 20. decembra ove godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.