Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tirana

Sastaju se predsjednici zemalja regiona, protiv Dodika i Vučića najavljeni protesti

vucic dodik

Domaćini dvodnevnog skupa su predsjednici Hrvatske i Slovenije Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, zajedno sa albanskim predsjednikom Iljirom Metom

Lideri zapadnobalkanske šestorke okupiće se danas i sutra u Tirani na samitu Procesa Brdo-Brioni, inicijative koju su 2013. pokrenule Hrvatska i Slovenija.

Svrha ovog samita je bila ubrzanje približavanja regiona Evropskoj uniji.

Učešće na dvodnevnom skupu najavili su predsjednici zapadnobalkanske šestorke koja učestvuje u Procesu Brdo-Brioni, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednici Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Aleksandar Vučić.

Domaćini dvodnevnog skupa su predsjednici Hrvatske i Slovenije Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, zajedno sa albanskim predsjednikom Iljirom Metom.

Kao specijalni gosti na samit dolaze visoka predstavnica EU Federica Mogherini i poljski predsjednik Andžej Duda čija je zemlja domaćin narednog samita Berlinskog procesa početkom jula u Poznanju.

Zvaničnik pokreta Samoopredjeljenje, Boiken Abazi, objavio je da su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik “nepoželjne osobe” u Albaniji, zaprijetivši demonstracijama protiv dvojice državnika, javlja RTRS.