BiH

ponuđena pomoć

Sastali se Komšić i Forto, razgovarali o stanju pandemije u BiH i Kantonu Sarajevo

25/03/2021

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo zatražila je od člana Predsjedništva BiH da pokuša sa vlastima entiteta RS koordinirati ujednačavanje mjera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom i ministrom zdravstva u Kantonu Sarajevo Harisom Vranićem, s kojima je razgovarao o problemima s kojima se susreću različiti nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i KS, u borbi sa pandemijom te mogućnostima da se dodatno pomogne zdravstvenom sistemu.

Komšić je ponudio pomoć premijeru Forti kako bi se zajedničkim snagama svih nivoa vlasti pomoglo građanima, i što prije pod kontrolu stavila epidemiološka situacija u Sarajevu.

U cilju osiguravanja uslova za što skoriji početak masovne imunizacije građana u BiH, prihvaćen je prijedlog Vlade KS koja je predložila da Predsjedništvo BiH inicira direktan kontakt Vijeća ministara BiH sa proizvođačima vakcina protiv koronavirusa i izvan COVAX sistema.

Konstatovano je da su u potpunosti neprihvatljiva opravdanja kao i inertnost Ministarstva civilnih poslova BiH, a koja se tiču kašnjenja u vezi sa nabavkom vakcina.

Sagovornici su se usaglasili sa prijedlogom o uvođenju sistema kontrole prelaska državne granice u smislu poštovanja epidemioloških preporuka kao što je mjera obaveznog posjedovanja negativnog rezultata PCR testa ili dokaza o vakcinaciji prilikom ulaska u zemlju, imajući u vidu potrebu za tim jer će uslijediti vjerski blagdani kada je kretanje ljudi prema BiH intezivnije.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo zatražila je od člana Predsjedništva BiH da pokuša sa vlastima entiteta RS koordinirati ujednačavanje mjera koje se poduzimaju radi sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.