BiH

utvrđen nacrt

Vijeće ministara budžetom predvidjelo oko 21,6 miliona KM za borbu protiv Covida-19

25/03/2021

Budžetom je osigurano 21.684.000 KM za borbu protiv pandemije uzrokovane koronavirusom, a Vijeće ministara BiH će posebnim odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici jednoglasno Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Budžetom je osigurano 21.684.000 KM za borbu protiv pandemije uzrokovane koronavirusom, a Vijeće ministara BiH će posebnim odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Kako je saopćeno, plate zaposlenih u institucijama BiH ostaju na nivou iz prethodne godine.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga u Nacrtu budžeta za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri posto odnosno 67.452.574 KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je Prijedlog za zaključivanje Ugovora o grantu sa aneksima I – VII između Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija, i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Cilj Ugovora je dodjeljivanje bespovratnih finansijskih sredstava BiH za provođenje akcija pod nazivom “EU za zdravlje – Doprinos raspoloživosti i pristupu vakcinama protiv covida-19”.

Riječ je o grantu Evropske unije u iznosu 13.775.280 eura, a period implementacije je 18 mjeseci.

Do 85 posto ovih sredstava koristit će se isključivo za nabavku lijekova – vakcina protiv covida-19 od zemalja članica Evropske unije, a preostalih 15 posto za nabavku medicinske opreme i potrošnog materijala, te druge troškove.

Očekuje se da bi do kraja aprila ove godine prve vakcine iz ovog programa mogle stići u BiH.

Ranije je Ministarstvo civilnih poslova BiH određeno kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv covida-19, zaraznog oboljenja u okviru “EU for Health” mehanizma, a ministra civilnih poslova da uime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Vijeće ministara BiH će uputiti obavijest Ambasadi NR Kine u BiH, kojom Bosna i Hercegovina zvanično potvrđuje interes za prihvat donacije od 50.000 doza Sinofarm vakcina protiv covida-19, čime je prihvaćena diplomatska nota Ambasade Narodne Republike Kine u Sarajevu od 24. marta 2021. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da Ambasadi Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, bez odlaganja, uputi zvaničan zahtjev BiH za ponuđenu donaciju od 50.000 doza Sinofarm vakcina protiv covida-19, nakon čega će se provesti relevantna zakonska procedura u svrhu realizacije donacije u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova će biti nadležno za implementaciju ove donacije.

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog za zaključenje Amandmana na Ugovor o nabavci vakcina – “Commitment agreement-committed purchase arrangement” – između Vijeća ministara BiH i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), s ciljem ubrzanja isporuke vakcina za BiH, uz korekciju na sjednici.

Ovim amandmanom stvara se pretpostavka za prenos ranije uplaćenih sredstava doznačenih iz BiH na poseban podračuna GAVI-ja, isključivo s ciljem bržeg transfera sredstava na račun UNICEF-a za nabavku vakcina.

Riječ je o tehničkim pitanja koja neće prouzrokovati potrebu za izdvajanje dodatnih finansijskih sredstava iz budžeta institucija BiH, jer je novac ranije uplaćen, saopćeno je iz VMBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.