Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgovor na pitanje fokusa

Sattler o disciplinskim postupcima protiv Tadić i Debevca i pritisku na UDT

sattler

Ured disciplinskog tužioca mora raditi svoj posao bez straha, a osjećaj nekažnjivosti u pravosuđu mora nestati

Pritisci na Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH su neprihvatljivi. Ovaj ured kao i VSTV trebaju biti u mogućnosti da rade svoj posao bez straha da će imati posljedice zbog svog djelovanja.

Piše: A.DUČIĆ

Rekao je to danas šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Johann Sattler tokom prezentacije novog regionalnog projekta pod nazivom „Pružanje podrške efikasnijem provođenju pravde u predmetima korupcije i organizovanog kriminala odgovarajući na pitanje portala Fokus.ba. Riječ je o projektu OSCE-a i Delegacije EU u BiH.

– Ono što pokušavamo u protekle dvije godine jeste da se snažno se fokusiramo na VSTV da bude na boljim osnovama. Ovo je tijelo stvoreno s najboljim namjerama da se politički utjecaj izostavi iz ove institucije. Ali razvoj događaja je otišao u drugom pravcu. Kroz druge kanale došlo je do političkog utjecaja na VSTV. Vidjeli smo probleme s bivšim rukovodstvom i razne skandale. Sadašnje liderstvo je jasno poboljšanje u odnosu na ono što smo vidjeli, ali ovo je tek prvi korak. Moramo vidjeti još više – rekao je Sattler odgovarajući na naše pitanje.

Ističe kako rade i na amandmanima na novi zakon VSTV-a koji treba i da pospješi sistem provjera integetitet tužilaca i sudija.

– Zakon je prošao Vijeće ministara, treba se usvojiti i u Parlamentu. To je jedan od 14 priroteta. Radimo na širokoj slici, a to je reforma čitavog pravosuđa. Pozivamo Ministarstvo pravde koje radi na ovom, moram priznati s vrlo malo rezultata, da prepozna ovaj trenutak – dodao je Sattler.

Ambasadora EU u BiH smo upitali i za komentar na discplinske postupke protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i predsjednika Suda BiH, dakle dvije ključne pravosudne institucije u državi, a što baš i nije uobičajeno u zemljama EU.

– Smatram da je jedan od najvećih problema u pravosuđu BiH nekažnjivosti ili osjećaj nekažnjivosti koji dugo postoji. To je nešto što se mora promijeniti – poručio je on.