Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na zahtjev Jurišić

Sattler pozvan da zatraži povlačenje izmjena Krivičnog zakonika RS sa dnevnog reda

Sarajevo: Početak projekta “Testni projekt EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH”
27.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pocetak projekta "Testni projekat EU za uvodjenje novih tehnologija u izborni proces u BiH“. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jurišić ističe da će ponuđena rješenja u izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske sasvim sigurno značajno ugroziti ne samo slobodu izražavanja i egzistenciju medija nego svakog građanina

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić pozvala je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera da zatraži od nadležnih u Republici Srpskoj da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske povuku s dnevnog reda Skupštine RS koja je zakazana za 14. mart.

Jurišić ističe da će ponuđena rješenja u izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske sasvim sigurno značajno ugroziti ne samo slobodu izražavanja i egzistenciju medija nego svakog građanina.

Također podsjeća na jedan od ključnih prioriteta koje je Evropska komisija postavila, a prema kojem je Bosna i Hercegovina dužna zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, kao i na nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za BiH u kojem se ističe tendencija političara i javnih zvaničnika da “uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru”. U tom kontekstu, kriminalizacija klevete ima potencijal da pogorša, umjesto da ojača slobodu izražavanja i slobodu medija, ističe.

– S obzirom da su novinarska udruženja, mediji, novinari pojedinci, te brojne međunarodne organizacije i strane ambasade izrazile zabrinutost zbog neprihvatljivih rješenja, predloženih u Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, pozivam Vas da zatražite od nadležnih u Republici Srpskoj da ovu tačku – Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, povuku s dnevnog reda dok se o predloženim izmjenama ovog zakonskog akta ne obavi kvalitetna javna rasprava u koju će aktivno biti uključeno civilno društvo, te dobije mišljenje Venecijanske komisije, odnosno Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, kojoj će se obratiti nadležne institucije – navodi se u pismu zamjenice ministra Duške Jurišić upućenog šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru.