Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Delegacije EU

Sattler u Mostaru: Kao što je važan današnji dan, tako su važni mjeseci koji su pred nama

Stvari uvijek izgledaju nemoguće dok ih neko prvi put ne uradi. To je rekao jedan od najpoznatijih boraca za ljudska prava Nelson Mendela. Jednako tako i Mostar je izgledao nemoguće, izgledalo je nemoguće da će se riješiti cijela ta križaljka ali danas smo ovdje, rekao je Sattler

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) Johan Sattler, nakon posjete Koaliciji “Pod lupom” u Mostaru gdje se danas održavaju lokalni izbori, poručio je da kao što je važan današnji dan tako je važan i period pred nama, da se pokaže građanima da je došla prilika da se okrene novi list, novo poglavlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Stvari uvijek izgledaju nemoguće dok ih neko prvi put ne uradi. To je rekao jedan od najpoznatijih boraca za ljudska prava Nelson Mendela. Jednako tako i Mostar je izgledao nemoguće, izgledalo je nemoguće da će se riješiti cijela ta križaljka ali danas smo ovdje”, rekao je Sattler.

To je bila njegova prva od tri poruke koje je uputio nakon posjete Koaliciji “Pod lupom”.

“Moja druga poruka jeste da jednako kao što je važan današnji dan tako je važan i 21. decembar ili 28. ili mjeseci koji su pred nama. Da pokažemo građanima da je došla prilika da se okrene novi list, novo poglavlje”, istakao je Sattler.

Uputio je i apel za 35 budućih vijećnika i vijećnica u gradskom vijeću Grada Mostara na konkretno djelovanje.

“Da se što prije formira gradsko vijeće, da se što prije ide sa izborom gradonačelnika. Moja treća poruka za danas je da svakako Mostar koristimo i iz njega crpimo inspiraciju za sve ostale probleme. Iskoristimo mogućnosti onoga što je urađeno u Mostaru da uradimo i rješavamo pitanja koja su ostala sada u narednoj 2021. godini. U godini koja nije izborna otvaraju se mogućnosti za rješavanja cijelog niza dugogodišnjih pitanja, uključujući provedbe presuda Ustavnog ali i Evropskog suda za ljudska prava”, pojasnio je Sattler.

Uputio je i apel domaćim političarima da sa svoje strane odgovore na zahtjeve građana, a oni su jasni – 80 posto njih želi da vidi Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji.

“Jasan poziv s moje strane domaćim političarima na konkretno djelovanje”, dodao je Sattler.