Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savanović: Za boračke kategorije u RS-u 225 miliona KM

Milenko Savanovic
Milenko Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se za boračke kategorije svake godine izdvaja 225 miliona KM.

“Od 2006. do 2015. godine za boračke kategorije izdvojeno je 1,5 milijardi KM”, naveo je Savanović.

On je rekao da u Srpskoj ima 210.600 kategorisanih boraca, od kojih je prve i druge kategorije 133.388 boraca.

Savanović je istakao da Vlada ima veliki senzibilitet prema stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, odnosno da je zbrinuto više od osam hiljada korisnika i izgrađeno više od tri hiljade stanova.

“Sredstva za boračke kategorije nisu dovoljna, ali su u prioritetu ove vlade i pri projekciji budžeta rekli smo da ta pozicija mora da ostane, ako ne veća, onda na istom nivou, ali da se ne smije smanjivati”, naglasio je Savanović u Narodnoj skupštini tokom rasprave o Prijedlogu Budžeta za narednu godinu.

Poslanik PDP-a Zoran Pologoš rekao je da nije zadovoljan izdvajanjima za zapošljavanje boračkih kategorija, jer je to najvažnije pitanje kojem bi trebalo posvetiti pažnju kroz budžet, ali i primjenu zakona.

On je najavio da će Klub PDP-a predložiti nekoliko amandmana od koji će se neki odnositi na porodične i lične invalidnine, odnosno da bude izdvojeno dodatnih oko dva miliona KM za ove namjene.

Pologoš smatra da se banjsko liječenje mora obezbijediti za ratne vojne invalide od prve do četvrte kategorije.