nova školska godina

Save the Children: Osigurajmo siguran povratak u školu za svako dijete

Online_nastava_latinica_0408

Usljed siromaštva, nedostatka pristupa internetu i potrebnoj opremi, ili drugih okolnosti, mnoga djeca nisu mogla pohađati online nastavu

Manje od mjesec dana ostalo je do početka nove školske godine. Obrazovne vlasti još nisu donijele odluke o načinu na koji će se odvijati nastava.

Od ključne je važnosti razmotriti svaku mogućnost za povratak učenika u školske klupe, naravno uz pridržavanje zaštitnih mjera, apeluje organizacija Save the Children.

– To je presudan trenutak da se poduzmu koraci za ublažavanje dalekosežnih posljedica koje bi mogle trpjeti čitave generacije zbog utjecaja pandemije covid-19 na obrazovanje. Više od godinu dana, stotine miliona djece širom svijeta nema pristup kvalitetnoj nastavi. Žrtvovano je na hiljade školskih časova kako bi se čovječanstvo zaštitilo od bolesti. Sada je vrijeme da zaštitimo generacije djece i mladih – ističu iz Save the Children.

Očigledne su posljedice koje pandemija covid-19 ostavlja na sudionike u obrazovnom procesu. Generacijama djece uskraćena je mogućnost kvalitetne socijalizacije i druženja, što je ostavilo traga i na mentalno zdravlje. Strah, anksioznost i nedostatak sna najčešći su problemi s kojima se suočavaju djeca i odrasli. Učenici i učenice, nastavno osoblje i roditelji kažu da su na ivici snaga.

Online nastava donijela je mnoge izazove. Niži kvalitet interakcije s nastavnicima je najveći problem, smatra 42 posto ispitanika, pokazalo je istraživanje UN-a provedeno među domaćinstvima u BiH. Anketirani navode i slabiju organizaciju u odnosu na nastavu u učionici i tehničke probleme.

Usljed siromaštva, nedostatka pristupa internetu i potrebnoj opremi, ili drugih okolnosti, mnoga djeca nisu mogla pohađati online nastavu. Vjerovatnoća da će djeca iz ranjivih kategorija pohađati online nastavu je tek 28 posto, pokazalo je pomenuto istraživanje. U procesu obrazovanja, svako dijete je važno.

– Save the Children želi skrenuti pažnju na neophodnost odlučnijeg stava obrazovnih vlasti u vezi budućnosti generacije učenika, te kao partner nudi pomoć u tome. Siguran povratak svakog djeteta u školu treba biti na vrhu prioriteta, a u kriznim situacijama važno je obezbijediti jednako kvalitetno obrazovanje – ističe direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Povratak u školu ne isključuje mogućnost da će povremeno biti neophodno uspostaviti online nastavu ili kombinovani model. I u vanrednim okolnostima važno je svakom djetetu omogućiti najkvalitetnije obrazovanje, te pristup opremi i pomoć za one kojima je potrebno. Mnogi izvrsni nastavnici su kroz svoju dosadašnju praksu pokazali da i online nastava može biti zanimljiva, kvalitetna, interaktivna i dostupna.

Save the Children je pozivao obrazovne djelatnike, donosioce odluka, roditelje, učenike i širu javnost da zajedničkim naporima zaštite obrazovanje od posljedica pandemije covid-19 i svakom djetetu omoguće pristup kvalitetnoj nastavi, bez obzira na okolnosti, saopćeno je iz organizacije Save the Children.