BiH

Prvi zamjenik visokog predstavnika

Scanlan: Pozitivne promjene u Brčkom su u toku, ali reforme treba ubrzati

26/04/2021

Međunarodni partneri su, kako je istakao, spremni da pomognu, ali zvaničnici Brčko Distrikta i državni službenici moraju aktivno voditi implementaciju

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan izjavio je u ponedjeljak kako su u Brčkom u toku pozitivne promjene, bilo da se radi o infrastrukturi, poslovnim ulaganjima i poboljšanim javnim uslugama, ali da reforme treba ubrzati.

– Uistinu, tokom posljednjih godinu i po usvojeni su važni zakoni i poduzeti koraci za poboljšanje transparentnosti i dobrog upravljanja. Međutim, njihovo provođenje se mora ubrzati, posebno kada je u pitanju usvajanje neophodnih pravilnika za zakone koji se usvajaju – izjavio je Scanlan.

Dodao je kako je za usvajanje pravilnika odgovorna cjelokupna javna uprava, od rukovodstva do državnih službenika.

“Upoznao sam mnogo vrijednih zvaničnika i državnih službenika, ali njihovu produktivnost isuviše često podrivaju oni koji su više usredsređeni na vlastitu korist nego na to da služe zajednici. Uz dobro plaćene poslove dolazi i obaveza da se taj posao obavlja kvalitetno. Svrha javne uprave je da služi javnosti, a oni koji neće da rade svoj posao moraju snositi odgovornost”, dodao je supervizor.

Međunarodni partneri su, kako je istakao, spremni da pomognu, ali zvaničnici Brčko Distrikta i državni službenici moraju aktivno voditi implementaciju.

U nizu sastanaka koje je održao u ponedjeljak, supervizor je razgovarao o tome kako ubrzati reforme s rukovodstvom Grada i Skupštine Distrikta, liderima skupštinske opozicije iz Socijalističke partije, Naroda i pravde i SBB-a, predstavnicima stranaka DF i DNS koje ne učestvuju u vlasti, te s predsjednicom Unije nacionalnih manjina.

Supervizor je naglasio da svako od njih igra važnu ulogu u unapređenju dobrog upravljanja u Distriktu, između ostalog i slijedeći najviše standarde javne službe kroz vlastite aktivnosti i radnu etiku, saopćeno je iz OHR-a.

“Uspjeh u Brčkom zavisi od pune opredijeljenosti svih koji se odluče služiti javnosti – u Vladi, u Skupštini i u državnoj službi”, naglasio je Scanlan.

Nedavna sadnja drveća u Brčkom na Dan planete Zemlje, u sklopu inicijative kojom koordinira Italijanska ambasada na prostoru cijele BiH (Zelena mreža BiH) podvlači značaj rješavanja životnih pitanja zaštite okoliša, održivog razvoja i turizma, poboljšanja upravljanja otpadom i razvoja obnovljivih izvora energije, koji su od suštinskog značaja za budućnost Distrikta i BiH, naglasili su iz OHR-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.