Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bespotrebna panika

Scena iz Tuzle nije ono što nam treba u ovim trenucima: Paleta brašna nestaje za 20 sekundi

bingo sicki

Strah od nestašice brašna, ulja, šećera i drugih namirnica zadesio je nažalost i BiH

Da je tačna poslovica “u strahu su velike oči”, najbolje demonstrira video nastao u supermarketu Bingo Šićki Brod.

Posljednjih mjesec dana svijet je zadesila pandemija korona virusa, koja je osim straha od virusa koji je do danas odnio 6.513 života širom svijeta, donijela i strah građanima da će ostati bez najvažnijih životnih namirnica.

Strah od nestašice brašna, ulja, šećera i drugih namirnica zadesio je nažalost i BiH.

Supermarketi su već nekoliko dana puni ljudi koji kupuju ogromne zalihe hrane i potrepština, te tako drugi kod kojih panici nema mjesta, ostanu bez mogućnosti kupiti ono što im je u tom trenutku potrebno.

Pogledajte scenu iz Binga na Šićkom Brodu, kada je paleta brašna “nestaje” za nekoliko sekundi…

https://www.facebook.com/damir.dzafic.98/videos/2659837030962529/

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje nesreće zbog pojave koronavirusa na području entiteta Federacija BiH. Ovaj zaključak usvojen je danas na proširenoj sjednici.

S obzirom da u pravnom smislu u BiH nema opcije proglašenja vanrednog stanja, pandan toj odluci je stanje nesreće. A šta to znači u praksi?

Time se daje pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama. To podrazumijeva nabavku opreme, angažiranje ljudstva i svega ostalog.

U Republici Srpskoj (RS) trenutno je 2.026 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a koje su doputovala iz područja zahvaćenih virusom korona ili su bile u kontaktu sa zaraženim – potvrdio je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Pod tim nadzorom više nije njih 192.

– U UKC se trenutno nalazi sedam osoba i dvoje u statusu čekanja rezultata. Iz UKC otpušteno je 28 osoba, u izolaciju. Za dvije osobe potvrđeno je izlječenje, rekao je Šeranić.

U RS je trenutno ukupno 20 oboljelih od koronavirusa, a “obrađuju“ se kontakti jučer potvrđene dvije osobe.