Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Schmidt čestitao Jasmili Žbanić: “Quo vadis građani Bosne i Hercegovine?”

Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
08.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Jasmila Žbanić ponijela je titulu najbolje rediteljice u Evropi, Jasna Đuričić najbolje glumice, a “Quo vadis, Aida” proglašen je za najbolji evropski film

Visoki predstavnik međunarodne zajednicue u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je čestitke povodom velikog uspjeha filma “Quo vadis, Aida?” na najprestižnijem evropskom filmskom festivalu.

“Čestitke Jasmili Žbanić, čiji film nije samo prikazao događaje, već je dao i lice žrtvama srebreničkog genocida. Ovaj film postavlja i ključno pitanje: Quo vadis građani Bosne i Hercegovine? (op. a. Kuda idete, građani Bosne i Hercegovine?) Kakva budućnost očekuje mlade u svim dijelovima ove zemlje? Ovo bi trebalo da bude najvažnija briga političarima, a ne nepromišljene priče”, napisano je na Twitter nalogu OHR-a.

Osim Schmidta, reagovali su i ambasade SAD-a u Sarajevu te britanski ambasador u BiH Matt Field, kao i brojni drugi političari, zvaničnici, umjetnici i sportisti koji su uputili čestitke.

Jasmila Žbanić ponijela je titulu najbolje rediteljice u Evropi, Jasna Đuričić najbolje glumice, a “Quo vadis, Aida” proglašen je za najbolji evropski film.