BiH

Visoki predstavnik

Schmidt: Dodiku hitno treba novac, radim na tome da ga dobije samo pod strogim uslovima

20/12/2021
Foto: Pixsell

"Greška je vjerovati da na zapadnom Balkanu ništa ne ide bez eksplozije i dima", navodi Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je u intervjuu za njemački Suddeutsche Zeitung da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prekoračio liniju retoričkog potpirivanja vatre poništavajući odluke visokog predstavnika i ne priznajući Ustavni sud BiH.

Objasnio je da je njegov zadatak da napravi pritisak i to promijeni.

“Ako ne dođe do promjene ovakve politike, međunarodna zajednica mora djelovati prije nego što dođe do raspada BiH. Na raspolaganju su mi Bonske ovlasti koje uključuju i smjenu političara koji krše Dejton. Ali, iz najubojitijeg topa ne smijemo pucati sve dok postoje druga sredstva”, kazao je visoki predstavnik u BiH, te naglasio da se međunarodna zajednica “tek sada počinje baviti Bosnom i Hercegovinom”

“Greška je vjerovati da na zapadnom Balkanu ništa ne ide bez eksplozije i dima”, dodao je Schmidt.

Schmidt je istakao da je PIC na sjednici 7. i 8. decembra potvrdio da će svako kršenje Dejtonskog sporazuma imati posljedice, ali da se trenutno još vode razgovori s Dodikom.

“Znam da Dodiku hitno treba novac. S MMF-om, Svjetskom bankom, EBRD-om, uspješno radim na tome da Dodik novac dobije samo pod strogim uslovima”, naglasio je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.