Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik

Schmidt: Koraci protiv Dodika mogu biti povučeni

Foto: Pixsell
Christian Schmidt

Oni koji se igraju sa secesijom, igraju se sa budućnosti građana ove zemlje i trpit će velike posljedice od međunarodne zajednice i mene. Dodiku neću dati tu čast da otkrijem koji su to koraci koji će se poduzeti, ali mora biti svjestan činjenice da koraci mogu biti povučeni, poručio je visoki predstavnik

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) tokom dva dana razmatrao je pitanja izbornog sistema u Bosni i Hercegovini, potrebe implementacije uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji te raspodjeli državne imovine.

Kazao je to na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pojašnjavajući da se Upravni odbor usaglasio da je potrebno vratiti povjerenje birača u izbori sistem.

-Integritet izbornog procesa mora biti ojačan jer je to jedan od najvažnijih uvjeta za BiH i njen napredak ka Evropskoj uniji i zato smo pozdravili opredjeljenje Vijeća ministara BiH i koalicionih partnera da nastave s reformama – dodao je Schmidt.

Podvukao je da je PIC pozvao na pronalazak održivog i prihvatljivog rješenja za raspodjelu državne imovine jer je to jedan od zadataka u okviru paketa 5+2 i u okviru Schmidtovog mandata, navodeći da je potrebno donijeti državni zakon o tome i predložiti raspodjelu imovine uz učešće svih aktera u tom procesu.

Nastavlja se rad na pitanju državne imovine

Kaže da je iznenađen zbog činjenice da neki povezuju pitanje državne imovine s nekim drugim temama, jer je to pitanje riješeno u svim državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije, a podsjetio je da postoji Sporazum o sukcesiji iz 2001. godine koji su potpisali BiH, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Jugoslavija koja se tada sastojala od Srbije i Crne Gore.

Najavio je da će grupa eksperata koju je oformio Ured visokog predstavnika (OHR) nastaviti rad na stručnim i tehničkim stvarima ovog pitanja i preporuke uručiti vlastima u BiH kako bi oni uz te preporuke nastavili rješavati ovo pitanje.

-Njihov zadatak nije da donesu odluke, nego da ponude prijedloge, sagledaju stvari s pravnog stanovišta kako je navedeno u odlukama Ustavnog suda i ponudi okvir kako provoditi taj postupak – pojasnio je Schmidt.

Izrazio je zabrinutost zbog nepoštovanja principa ljudskih prava, nepoštivanja prava manjina kao i zbog slučajeva nepropisnog djelovanja i ponašanja organa vlasti u bh. entitetu Republika Srpska.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na finansijsku situaciju u RS-u, kazavši kako ”svakodnevno čujemo da RS nema finansijskih problema”.

-Ako nekog slušate kako svaki dan o tome govori, počinjete sumnjati – kazao je Schmidt.

-Retorika koja prijeti miru i stabilnosti je neprihvatljiva posebno su problematični nedavni potezi organa vlasti u RS-u koji su povučeni u smislu ograničavanja slobode govora i ograničavanja djelovanja civilnog društva – kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i zaključio:

-Oni koji se igraju sa secesijom, igraju se sa budućnosti građana ove zemlje i trpit će velike posljedice od međunarodne zajednice i mene. Dodiku neću dati tu čast da otkrijem koji su to koraci koji će se poduzeti, ali mora biti svjestan činjenice da koraci mogu biti povučeni.