Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik

Schmidt najavio da će unaprijediti zakon o zabrani negiranja genocida

schmidt
Foto: Screenshot/FTV

“Svi oni koji u kontekstu zakonodavstva mog prethodnika, koje ću ja vjerovatno proširiti, moraju znati da oni koji negiraju i glorifikuju zločine nanose bol ne samo porodicama nego i cijelom čovječanstvu”, poručio je Schmidt

Mladi naraštaji moraju znati šta je dovelo do genocida u Srebrenici i koje su njegove posljedice, poručio je danas u Potočarima visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

“Lekcije Srebrenice se nikada ne smiju zaboraviti, ali nažalost imamo slučajeva da se Srebrenica zaboravlja. Moramo shvatiti da je moralna dužnost svih nas, a pogotovo međunarodne zajednice koja na ovom mjestu prije 28 godina nije dala svoj doprinos pravdi i nije omogućila budućnost za mlade generacije u ovoj zemlji i zato je danas prava prilika da obilježimo ono što se desilo i okrenemo se ka budućnosti”, kazao je Schmidt.

Poruka mladima

Istakao je da je važno da se te poruke prenese na mlade naraštaje.

“Mladi naraštaji moraju znati šta je dovelo do genocida u Srebrenici i koje su njegove posljedice. Važan korak je da ojačamo kapacitete Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari i da ga podržimo da kroz edukaciju održava pamćenje. Da bi pomirenje bilo efikasno, istina, pravda i generacija da se ovako nešto neće desiti su ključni”, rekao je Schmidt.

Potom je podsjetio na inicijativu da 11. juli bude priznat službeno kao Dan žalosti.

“S time se apsolutno slažem. Ja znam šta u Njemačkoj znači kada obilježavamo Dan sjećanja na Holokaust. Pozivam cijelu međunarodnu zajednicu, Vijeće Evrope, Evropljane da pruže prodršku ovoj inicijativi tako da naredne godine kada budemo obilježavali godišnjicu da ovaj dan bude priznat kao Dan žalosti. Naša je dužnost da čuvamo naslijeđe Srebrenice”, kazao je Schmidt.

Na kraju je upozorio na opasnosti negiranja genocida u Srebrenici, te pozvao da se procesuira negiranja genocida kako se ne bi dalje produbljivale patnje preživjelih i porodica žrtava.

“Imamo jasnu obavezu da moramo zaustaviti tenzije koje dovode u pitanje počinjene zločine. Pozivam nadležne organe da procesuiraju negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca. Trebamo proširiti zakonske odredbe gdje počinioci ratnih zločina, osuđeni počinioci, ne mogu imati pravo da obnašaju javne funkcije”, rekao je Schmidt.

Podsjetio je na knjigu Hasana Hasanovića koja u posljednjem poglavlju govori o negiranju i rekao da je to ključno.

Ukop 30 žrtava

“Svi oni koji u kontekstu zakonodavstva mog prethodnika, koje ću ja vjerovatno proširiti, moraju znati da oni koji negiraju i glorifikuju zločine nanose bol ne samo porodicama nego i cijelom čovječanstvu”, poručio je Schmidt.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

"Imamo jasnu obavezu da moramo zaustaviti tenzije koje dovode u pitanje počinjene zločine. Pozivam nadležne organe da procesuiraju negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca. Trebamo proširiti zakonske odredbe gdje počinioci ratnih zločina, osuđeni počinioci, ne mogu imati pravo da obnašaju javne funkcije", rekao je Schmidt.

Posted by federalna.ba on Tuesday, July 11, 2023